Det klassiske og fargerike klesdesignet til Nyagoa Nyuon fanger blikket ditt lett. Kombinasjonen av et vestlig snitt og afrikanske farger er iøynefallende og overraskende. Kanskje like overraskende som Nyagoa selv.

Hun er høyreist og slank, og den mørke hudfargen står i vakker kontrast til fargene hun omgir seg med. Nya (37), som de fleste kaller henne, er sør sudansk med amerikansk statsborgerskap, gift med en nordmann, skal flytte til Norge, men bor for tiden i Kenya. En livsreise med mange veikryss og fargevalører. En reise som har formet kvinnen som vil bringe farger til Norge.

Nya i sitt verksted i Nairobi. Foto: Tone Dalhaug

PÅ FLUKT. Den rødbrune jorda er gjørmete i regntiden. Akkurat nå er det opphold og Nya viser vei bort til verkstedet sitt. Det er noe fast og rakt over gangen og hun bærer sin flerkulturelle bagasje med stolthet. Hele hennes livsreise har skapt klesdesignet, House of Bany. Nya deler villig sin historie, men er redd den kan skremme en rolig og litt frossen nordboer. Hun ler godt og smiler.

– Jeg har mange, flere titalls søsken. Min far hadde flere koner, slik det var vanlig i vår kultur. Han var også politiker og general i krigen mellom Nord og Sør Sudan på 80 og 90 tallet og kjempet for sør sudanernes rettigheter. William Nyuon Bany, høytstående offiser for Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLA), var høyt respektert og sterkt hatet. Hans liv, og dermed hele familien var under konstant trussel, forteller Nya og blir mer alvorlig i stemmen.

– Familien vår måtte flykte, og dess mer kjent min far ble, dess lengre måtte vi forflytte oss. Familien spredte seg slik at det var større sjanse for at noen skulle overleve. Nya, og flere halvsøsken flyktet til Etiopia, videre til Kenya, og deretter til USA. I dag har hun slektninger over hele verden.

-Min biologiske mor var den eneste i familien som ble igjen i Sør Sudan, slik kulturen er. Den første kona kan ikke reise fra sin mann, ifølge tradisjonen, forteller Nya.

KJEMP FOR NOE. Bydelen Adams Arcade i Nairobi, hvor Nya har verksted, ligger sentralt, men står i sterk kontrast til andre deler av den kenyanske hovedstaden. Her er det ikke moderne handlesentre med flislagte gulv. Den tette trafikken ruller sakte og motorsykler humper forbi køen av tutende biler. Nya husker ikke så mye av sin far, utover det at hun så ham på TV og i avisene og at han en gang kom på besøk i Kenya med en haug med livvakter. Men det er en ting han lærte døtrene sine, og som hun ikke glemmer.

– Pappa jobbet hardt for å få oss jentene til å bli sterke og få utdanning, helt annerledes andre menn i vår kultur. Nya tror hans engasjement for døtrene handlet om at de skulle få de mulighetene han aldri fikk, nemlig utdanning. I tillegg innprentet faren i barna sine at de var her på jorda for en hensikt og at alle har plikt til å bidra.

– Vi fikk ikke lov til å bare være tilskuere. Min far ba oss om å finne vår sak og kjempe for, og faren min var villig til å dø for sin. I 1996 ble han drept.

Drømmen er å vise frem designet på Oslo Fashion Week. Foto: Tone Dalhaug.

Å FINNE SEG SELV.  Vi beveger oss bort fra trafikken og inn i et butikkmiljø av små boder. Bakom lilla, gule, turkise og hvitmalte metalldører befinner det seg alt fra videoutsalg, grønnsakhandlere, frisører og bruktklær butikker. Akkurat her trives Nya ekstra godt.

Jeg henter inspirasjon fra hverdagsmenneskene og her er det enkelt å få tak i det jeg trenger. Gode stoffer og skjønne mennesker. Hun snur seg i det trange smuget og smiler.

– Her er vi. Bak metalldøren, i et rom på fire – fem kvadratmeter, skaper Nya vakre klær under merkevaren sin, House of Bany.Navnet betyr huset til en viktig person, og nettopp slik ønsker hun å behandle enhver kunde uansett hvilket hus de kommer fra. Det hele begynte i USA, da hun ikke fant klær som passet til hennes 180 centimeter lange, slanke figur. Samtidig savnet hun noe av det afrikanske, de sterke fargene og mønstrene. Reisen med å finne klær som passet, ble også en indre reise. Hun måtte finne seg selv.

– Jeg hadde mye med meg fra flere kulturer og var rotløs. Klærne ble en måte å markere og omfavne dette mangfoldet. Min familie var svært konservativ og for meg ble USA for mye av alt. Jeg likte godt snittet på de vestlige klærne fra 40 og 50 tallet. De var feminine og klassiske, men dekket likevel til nok, sier hun. Resultatet er blitt noe som overrasker.

Foto: House of Bany.

GÅR FOR FRIHET. Det skulle vise seg at designet ikke bare ga inntekt, men det ga også Nya en ny frihet, bokstavelig talt. Som ung var hun forsøkt tvangsgiftet, også mens hun bodde i USA. Det at Nya var selvforsørgende ga henne mer makt og status enn før. Hun var vel så nyttig med inntekt, som hun var bortgiftet.

– Dette ga meg ideen om å hjelpe kvinner som står i fare for å bli tvangsgiftet til å få seg utdanning og jobb. Jeg minnes jo selv min kusine som ble giftet bort som 12 åring til en mann på 50 år. Jeg kjente at jeg måtte gjøre noe.

Dette noe ble House of Bany og Catwalk to freedom. For Nya er mote og design blitt mye mer enn bare klær. Catwalk to Freedom handler om å gå seg til frihet, men du kan gjøre det med anstendighet og verdighet, mener motedesigneren.

– Når en katt beveger seg, så går den sakte og med en våkenhet for omgivelsene, og den gjør det grasiøst. Det handler i bunn og grunn om identitet og verdighet og å få en grunn til å stå opp hver dag. For meg som er fra Sør Sudan, vokst opp i flere land, gift med en nordmann og som etterhvert skal finne en plass i Norge for oss og våre barn, så må jeg vite hvem jeg er, hvis ikke blir dette et umulig prosjekt, man kan bli gal av rotløshet, sier hun.

BRINGE FARGER TIL NORGE. En symaskin, noen kasser med fargerike stoffer, en stol og en krakk. Det er det som får plass i det lille verkstedet. House of Bany har fått mye oppmerksomhet i Øst Afrika og i USA. Nya har hatt motefremvisninger både i Kenya og i Sør Sudan og blitt omtalt i Time Magazine. Både ordene hun fikk høre fra faren som barn om å finne en sak å kjempe for og hennes kristne tro driver visjonen fremover.

Foto: House of Bany.

– Jeg ønsker ikke å sutre eller klage og vil heller ikke sitte om 20 år å angre på at jeg ikke gjorde det jeg drømte om, sier hun engasjert.

– Drømmen er å få klesdesignet synlig mange steder i verden, også i Norge, slik at jeg kan fortsette arbeidet mot tvangsekteskap og barneekteskap. For Nya er den virkelig store drømmen å komme inn på de store moteukene, og Oslo Fashion Week er det optimale. Nya smiler beskjedent og forklarer.

– Norge og Oslo er mer konservativt. Klarer jeg det der kan jeg klare det hvor som helst, men motet svikter i blant. Er jeg god nok, er Norge klar for farger, spør hun seg selv.

Nyagoa Nyuon rydder det lille verkstedet. Hengelåsene lukkes på den hvite metalldøren og vi springer ut i det milde troperegnet. Nya fant sin historie og sin sak å kjempe for.

Fakta:

  • Nyagoa Nyuon, 37 år.
  • Gift med Terje Eldøen og mor til tre.
  • Gründer av motedesignet House of Bany.
  • EtablertCatwalk to freedom, som jobber mot barneekteskap og tvangsekteskap.
  • Drømmer om å delta på Oslo Fashion Week og bringe farger til Norge.

FÅ GRATIS ARTIKKEL HVER MÅNED. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Vil du gi en gave til Våg? Det gjør det mulig å skrive flere historier om spennende og modige mennesker med troen som drivkraft. Vipps til 123652.

Legg inn en kommentar