I byen der det aldri er helt fred, i byen som Kong David erklærte som hovedstad for kongeriket Israel for 3000 år siden, i byen som Bibelen nevner som nasjonenes snublesten, der fant den unge kunstneren Birgitta Yavari det hun lette etter.

Tekst og foto: Tone Dalhaug

Året er 1973 i en liten småby i Sverige. Birgitta Yavari, som hun da het, setter kofferten inn i sin blå folkevogn og tar et siste blikk på sin hjembygd Vetlanda i Småland, byen med de mange Amerika farerne. Nesten hundre år senere er det Birgitta sin tur til å fare, men hun reiser østover. Sammen med datteren på syv år, en hund og en alkoholisert 18 år gammel jente, som ingen klarte å håndtere, gjør Birgitta gjør seg klar for sin livs reise. Hun er på jakt etter den fullkomne kjærligheten.

– Jeg hadde alltid lengtet etter dette, lenge før jeg ble en kristen. Denne lengten dro meg først til USA og kunstutdanning for der så jeg at kjærligheten fantes i filmen, om ikke annet, og pengesedlene var stemplet med «In God we trust». Birgitta smiler der hun sitter på balkongen i kunstnervillaen i Jerusalem og ser mot muren til gamlebyen. Jaffaporten glimtes i det fjerne. Skyggen er behagelig, allerede i mars, og jordbærene i skålen nytes. I boken Mitt hjärte tok vägen om Jerusalem kan vi lese om den unge Birgitta som skriver brev hjem til sine foreldre. Brevene vitner om en ung kvinne som lever sitt livs eventyr i Amerika på 60 – tallet. Nye opplevelser, en annen kultur, forelskelser og kunstutdanning på Parsons school of Design i New York var hverdagen, men lengten etter Jerusalem var alltid tilstede.  

KOMPLISERT KJÆRLIGHET.

Birgitta ble kjent for mange gjennom sin kunst og sine bøker fra 60 – og 70 – tallets Sverige. De luftige, klassiske motivene, med kjærligheten i sentrum, fanget de store kvinnemagasinene som Femina, Damernas Värld, Elle, og Bonniers interesse. Det ble forlagsavtaler og bøker, oversettelser til finsk og engelsk og utgivelser i USA, Finland og Sør Afrika bl.a. Selv lengtet hun etter det hun illustrerte, en dypere og renere kjærlighet, noe annet enn det hun fant i 60 – tallets hippiekultur i Sverige.

– Jeg klarte ikke å forstå at hippiekulturen og feministenes frigjøring var fremtiden. At ekteskapet ble umoderne og sex for vennskaps skyld var moderne forsto jeg ikke. Jeg trodde rett og slett jeg var født i feil tidsepoke, sier hun og ler. I USA tok

Birgittas første bok: Det finns en kärlek, kom ut i 1972.

Birgitta kunstutdanning på de beste skolene og ble gift med en perser, men kjærligheten hun lengtet etter skulle ikke vare evig.

– Det ble komplisert og jeg satt igjen alene med vår felles datter. Jeg husker fremdeles raseriet hans da jeg ga ham en engelsk bibel og uttrykte mitt ønske om å reise til Israel. Det var et raseri jeg aldri hadde erfart tidligere og drapstrusler med et slag i kroppen som jeg ennå husker. Hun deler denne og mange andre dramatiske livshendelser i boken Mitt hjärta tog vägen om Jerusalem. Birgitta minnes også sorgen over at datteren ble vitne til dette, men hennes ord ble en oppmuntring på reisen videre.

– Mamma, la ham gå, sa hun til meg. Husk, vi har Gud og en engel som passer på oss. Likevel kjente jeg en sorg over  at han forlot meg og at skilsmissen var uunngåelig, for jeg trodde så sterkt på helligheten i ekteskapet.

– Min far sa alltid at øst og vest ikke kunne blandes, og da tenkte jeg igjen på Jerusalem, som alltid hadde fasinert meg. Det ligger midt imellom, hverken øst eller vest, så kanskje der var håp om forsoning der. Hun smiler av dette nå, kanskje naivt, men troen var der den gang. Kunne hun finne det hun lengtet etter i denne historiske byen, som ligger på en høyde noen mil fra Middelhavet. Selv etter å ha sett seks dagers krigen på TV ble bare lengten etter å dra enda sterkere.

– Jeg bare visste at jeg måtte dra, så enkelt var det. Det var kanskje et kall, men det lå i meg flere år før jeg ble en kristen, sier Birgitta engasjert.

TIL ISRAEL SOM NONNE. 

Folkevogna ble pakket med tanke for en enveis reise. Bagasje, hunden, 18 – åringen og 7 – åringen kom seg vel frem til Marseille i Frankrike og derfra tok de ferje til Haifa. I det hun steg i land visste hun at hun aldri ville dra derifra.

– Det var bare en visshet. Jeg hadde funnet mitt sted og jeg har aldri lengtet etter noe annet siden.Ved ankomsten til Israel bosatte Birgitta seg en tid i Betania, som ligger litt øst for Jerusalem. Byen der Jesus hadde flere av sine venner og hvor Bibelen forteller at han vekket opp Lasarus fra de døde og at han ble salvet av Maria med den kostbare nardus salven. Selv har Birgitta alltid trodd at der måtte finnes en Gud.

Birgitta brukte nonnedrakt den første tiden i Israel.

– Jeg visste at klokken jeg hadde rundt min hånd var skapt av mennesker, men hvem skapte mennesket, sier hun og tar et jordbær fra skålen og snur blikket mot gamlebyen. Det er nesten som hun kjenner på følelsen på nytt når hun legger til.

– Det måtte finnes en skaper, jeg var aldri i tvil om det, sier hun. Den eldre utgaven av Birgitta ligner svært på den yngre. Det lange håret er blitt sølvgrått, men skinner ikke noe mindre vakkert enn den yngre utgaven med lyseblondt hår. De knallblå øynene stråler som tidligere. Gjennom et langt liv i byen og landet som vekker så mange ulike følelser blant mennesker glir hun inn i miljøet, selv med sitt lyse hår og blå øyne. Men hun har også blitt sett på som en original, også som ung, da hun kledde seg som nonne ved ankomsten til Israel.

– Det var en tid jeg tenkte at livet innviet for Gud var nok, og jeg kjente på en sorg over det havarerte ekteskapet med Yavari. Men det var veldig praktisk å bruke nonnedrakten, spesielt når jeg var uten mann, ler hun. Birgitta smiler og går inn for å hente litt mer te. Den fotside linkjolen flagrer rundt føttene. Den oransje parasollen gir skygge på balkongen og hengekøyen beveger seg lett i vårbrisen.

DER HIMMEL OG JORD MØTES.

Veggene i det særegne kunstnerhjemmet er dekorert med Birgittas kunst. Skinnstoler og røffe terrakotta fliser danner en vakker ramme i hjemmet hvor hun har bodd i mer enn 40 år, og historien om hvordan hun fikk dette huset er ikke mindre vakker.

Boligen til Birgitta Yavari-Ilan, en av Jerusalems fargerike personligheter. Foto: Tone Dalhaug.

– Kort tid etter at vi ankom Betania fikk min datter flekktyfus og vi trengte et bedre sted å bo. Jeg fikk høre om et spennende prosjekt i Jerusalem hvor en gruppe kunstnere fikk i oppdrag å bygge opp igjen en bydel utenfor gamlebyen, sier hun og peker opp mot muren ved inngangen til Jaffaporten.

– Der lå de jordanske snikskytterne, og området nedenfor, rett ved huset her var et stort slumområde før Israel tok kontroll over hele byen. Ingen ville bo her, ifølge kunstneren. Kommunen satset på å gjenoppbygge og en rekke kunstnere fikk gode vilkår og skapte et område som i dag anses som et fasjonabelt sted og som mange bruker som kulisser ved bryllupsfoto. Kunstnersjelen Birgitta så nøden rundt seg i 70 – årene og kort tid etter innflytting ble boligen fylt opp med 11 foreldreløse barn med ulike etniske bakgrunner. I årene som kom ble Birgitta gift igjen, og derav etternavnet Ilan, fra mannen som gav henne sønnen Eliel, som de mistet. I sorgen over tapet reiste mannen fra henne. På tross av mange sorger og kompliserte ekteskap, slutter Birgitta aldri å tro på kjærligheten.

– Nei, det gjør jeg ikke. «Love never fails; it will always win, if you let it», sier hun på engelsk og siterer fra sin siste bok med tittel A team of two in the garden. Birgitta fortsetter å skrive bøker og har kunstutstillinger, men 73 – åringen er ikke like aktiv som før, og er heller ikke opptatt av penger. Ifølge henne selv lever hun livet akkurat slik hun ønsker med sin kjære Elliot, som hun nå har vært gift med i snart 10 år.

– Vi har det godt her i denne vakre byen, sier Birgitta Yavari-Ilan som fulgte sitt kall og fant tilhørigheten og kjærligheten i landet mellom øst og vest. Alt dette uttrykt gjennom sine bilder og tekster. Hun avslutter så poetisk, som det passer seg for en kunstner.

– Jeg elsker denne byen hvor det aldri er helt fred, samtidig er det alltid fred. Byen hvor himmel og jord møtes på underbart vis, Jerusalem.

Hør Birgittas tanker og fasinasjon for byen Jerusalem i denne videoen.


Legg inn en kommentar