Haakon Olsen fra Fredrikstad skulle bare en liten tur til India på en konferanse. 14 år senere driver han og kona, Jeanette Olsen, barnehjem, grunnskoler, bibelskole og matutdelingsprogram for nærmere 3000 barn og unge i India.

Det hele startet neste litt tilfeldig, sånn ved første øyekast, forteller Jeanette Olsen ( 49). Det var i 2002 at mannen hennes besøkte Nagrakata, en liten by nordøst i India. Her traff han en dame ved navn Rupa Kami. Hun tok seg av ni foreldreløse barn i et lite skur. Hun drev også en skole for 13 barn i det samme lille lokalet.

– Haakon tenkte at han hadde to valg, enten å snu ryggen til, eller hjelpe. Vi valgte det siste, sier Jeanette som ble kåret til årets medmenneske av ukebladet KK i 2014.

Fakta:

  • Jeanette Olsen ( 49), sykepleier.
  • Gift med Haakon og de har fire barn.
  • Drifter hjelpeorganisasjonen Global Aid sammen med ektemannen.
  • Har hjelpeprosjekter i Nagrakata i Vest Bengal og i slumområder i Kolkata.
  • 1400 barn og unge i skole.
  • 1000 mennesker får hjelp gjennom matutdelingsprogram
  • 55 barn på barnehjem.
  • 11 som følges opp etter ferdig på skolegang.

ENTREPRENØRSKAP OG VISDOM

For ekteparet Olsen var det hele kanskje ikke så tilfeldig. Iveren etter å hjelpe og drive med bistand ble tent lenge før turen til India. Som veldig unge var de på et møte i en menighet og hørte om et hjelpearbeid i Brasil. Dette berørte dem sterkt og de begynte å be Gud vise dem hvordan de kunne hjelpe.

– Fra vi var nygifte la vi planer om å betale ned hus så raskt som mulig, slik at vi kunne frigjøre midler. Vi opplevde å få ideer og strategier fra himmelen, sier Jeanette. Mannen min etablerte eget firma som byggmester og på fritiden kjøpe vi hus og pusset opp og solgte med fortjeneste. Alt gikk inn i arbeidet, sier hun.

– Vi opplevde også en enorm velvilje fra nærmiljøet i Fredrikstad. Butikker har gitt dagsomsetninger til India arbeidet og konserter har brakt inn flere hundre tusen. Halvdan Sivertsen og Elisabeth Andreasson har holdt konsert sammen med en rekke andre musikere, og alt gratis. Velvilje møter de overalt, men jobben må gjøres, og det er mye jobb.

– All fritid går med til dette. Administrasjonen er det jeg som tar meg av og Haakon er den praktiske og reiser mye til India. Men vi kjenner at vi trenger nye strategier for den kommende tid. Vi blir eldre og arbeidet tiltar.

I november starter Globalaid enda en skole og matutdeling til nærmere 1000 familier som lider etter at mange teplantasjer i området har blitt lagt ned.

– Vi kan ikke bare se på at mennesker sulter, og fedre tar livet sitt på grunn av denne krisen i teproduksjonen i India. Vi må gjøre noe, sier Jeanette engasjert. Og det er litt av utfordringen, behov ser de overalt.

DET BLE 50 TIL

Senest her en lørdag våknet Jeanette med tårer i øynene. Som de fleste familier har også ekteparet Olsen mange ulike “hatter” og oppdrag i livet. Etter mange år mener de likevel å ha funnet “nøkkelen” for et bærekraftig hjelpearbeid kombinert med familieliv.

–  Vi har fokus på kvalitet, og vi kan ikke la oss styre av behov, selv om det er fryktelig vanskelig noen ganger, sier Jeanette og forteller om den gangen da Haakon kom hjem etter en India tur og Jeanette på forhånd hadde sagt tydelig ifra om at nå hadde de ikke plass til flere på skolen.

– Det første Haakon sier til meg når han kommer inn døra er: Jeanette, det ble 50 til. Hun kan le av det i dag, men de er blitt flinkere til å si nei og skape balanse i livet. Likevel, tårene kan komme, som for de fleste av oss.

– Den lørdagsmorgenen da tårene kom, så tikker det samtidig inn en melding på mobilen. En dame skriver at hun fikk et bibelord til Jeanette. “Styrke og verdighet er hennes drakt, hun ler mot dager som kommer”. Ordene står i Ordspråkene. Da jeg leste dette gråt jeg enda mer, sier Jeanette med latter i stemmen.

VI FLYTTER TIL INDIA

Våge, Jeanette må kjenne på ordet. Hun føler seg ikke modig, men skjønner at det kan se slik ut. Det hun selv mener har utfordret henne mest i årene med hjelpearbeid var å bli med på mannens ide om å flytte noen måneder til India.

– Våre barn er adoptert og jeg tenkte at det dermed var ekstra viktig med ro og stabilitet. Men etter noen runder med vurderinger, for og imot, landet familien, som da hadde tre barn, på å flytte noen måneder til India. De bosatte seg i fjellområdene i Vest Bengal mot Himalaya i en liten leilighet i tre måneder.

– Det gikk veldig fint. Litt dårlige madrasser, ler Jeanette, men i dag ser hun at dette var det beste de kunne gjort for arbeidet, og familien opplevde det positivt. Det er faktisk et av mine tips til andre som tenker å drive med sosialt entreprenørskap i en helt annen kultur, bo en tid i landet og bli kjent med mennesker og kultur. Jobb med å finne de riktige kontaktene og vinn tillit. Det å få gode kontakter i en kultur du ikke kjenner er en risikosport, sier Jeanette alvorlig.

kolkata13
Haakon I Kolkata.

Noe ekteparet har lært seg gjennom nesten 15 år med bistand og hjelpearbeid er at det er svært viktig med riktig sammensatte arbeids-team, og ikke bare finne ut hva den enkelte er dyktig på, men hva den enkelte trenger for å blomstre.

– Det er vår erfaring at da gir vi maks, når vi har det vi trenger rundt oss.

Et tips som kan brukes hvor som helst i verden i en hvilken som helst situasjon, mener de.

– Vi må spørre hverandre hva vi trenger for å blomstre.

Jeanette tror også det i en oppstartsfase kan være lett å bli blendet av karismatiske mennesker som har masse ideer. Men bruk tid på å finne dine samarbeidspartnere er hennes tips.

– Det er viktig å huske at det skal bygges sten på sten og ikke fort og mye.

TO ANSIKT

Hva gjør man når du åpner en skole for 350 elever og 600 møter opp første skoledag? Jo da starter du en skole til, ifølge ekteparet Olsen.

– Det er da det er godt å bli minnet om en profeti som Haakon fikk for lenge siden, sier Jeanette. En predikant som ikke kjente oss kom til kirken vår og etter møtet sier til Haakon. Jeg ser du skal bygge hus, ikke vanlige hus, men mange barn går ut og inn der. Jeanette smiler, nettopp slik er det hos oss, mange barn ut og inn av hus.

Heldigvis er ikke paret alene i det store arbeidet og nye, spennende samarbeid ligger i startgropen. Paret har forventning til tiden som ligger foran, men tror det er viktig å hele tiden ha fokus på det de en gang fikk. Det er også hennes tips til andre som jobber visjonært.

– Gjør det du bærer i ditt hjerte og ikke noe annet, sier Jeanette. Hun kan ikke understreke hvor viktig det er, for det er en enorm energi som følger med det å gjøre det Gud har lagt ned i deg, og det er utrolig hva et menneske, eller to kan utrette mener hun og forteller om en konkret opplevelse for en del år siden som ga henne et stort blikk på det å være tro mot det du har fått.

– Jeg satt og leste i Fredrikstad blad og ble oppmerksom på et bilde på forsiden. Jeg så to eldre mennesker, et par og hele deres familie samlet til slektstreff. Jeg ble så grepet av disse to ansiktene til dette paret og opplevde det talte til meg om hva som er mulig å få til for to mennesker om man er trofast.

– Tenk hvor mange de har blitt på en generasjon. Hvor mange de har nådd gjennom denne ene familien. Og de var bare to stykker. Det inspirere meg og oppmuntrer meg til å holde fokus, og hjelper meg når jeg synes vi får gjort lite.

LOKALT FORANKRET

Jeanette Olsen og ektemannen Haakon er på farten ofte. Snart er det tur til india for Jeanette og to av barna, og en venninne av datteren. De skal hjelpe til med matutdeling til familiene som hadde arbeid på teplantasjene. Det å drive hjelpearbeid fra Norge krever at man reier ganske hyppig, mener Jeanette, men det viktigste er å ha gode lokale arbeidere, som man samarbeider tett med.

– For oss er det viktig at dette er fundamentert hos indere selv. Rupa Kami, som Haakon traffi 2002 og hennes organisasjon er nøkkelen for oss. Grace ministries er fremdeles vår samarbeidspartner. Når det gjelder det juridiske har organisasjonen advokater både i India og i Norge.

– Vi er svært nøye i alle ledd og tar ingen risiko. De ansatte, vi, og våre givere skal være trygge på at dette er sikret fra ende til annen. Vi er også nøye med skriftlige avtaler, sier Jeanette. Du vet, denne broderkjærligheten fungerer ikke alltid, ler hun. Jeanette og Haakon er på vei ut døren fra sitt hus på Kråkerøy i Fredrikstad. Gøteborg er neste stoppested. Nye møter og kontakter står på agendaen, og ideer skal diskuteres. Alt for å hjelpe enda flere. Men det hele begynte med to som ba en modig bønn, Jeanette og Haakon Olsen.

Tips til å drive sosialt entreprenørskap:

Sammen er vi sterke.
Sammen er vi sterke.

– Du må ha mye tid.

– Du må vite hva som er behovet. Ikke hva du har lyst til.

– Bruk god tid på å finne samarbeidspartnere med de kvaliteten du trenger.

– Ikke la deg styre av all nøden du ser, men hold fast på det du vet du skal.

– Ikke åndeliggjøre arbeidet ditt for mye. Gud er veldig praktisk.

globalaid.com  facebook.com/GlobalAidNorway/


FÅ GRATIS ARTIKKEL HVER MÅNED. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Vil du gi en gave til Våg? Det gjør det mulig å skrive flere historier om hva Gud gjør i denne tid gjennom mennesker som er modige og går på den drømmen han har gitt dem. Vipps til 123652.

Legg inn en kommentar