Hvem vil gi ut en kakebok, det finnes jo så mange? Og når man i tillegg har mislykkede drømmer bak seg og vært så syk at man holdt på å dø, da ser det hele mørkt ut. Men noe tente gnisten i Frøken Holm, og hun fant roen og troen i sin egen ide.

Hun har alltid vært et arbeidsjern, frøken Holm, vinneren av kakekrigen på kanal FEM i 2015. Men, hun har ikke likt å være det for andre. Drømmen om å drive noe eget har derfor vært sterk og kakebokideen har Elisabeth Holm hatt siden hun var barn.

Fakta

IMG_2803
Foto: Lise M. S. Jacobsen
  • Elisabeth Holm, 38 år.
  • Kokk og konditor, uten fagbrev.
  • Bokutgivelse: Kakefryd, 2016 ( Lunde)
  • Vinner av kakekrigen på kanal FEM i 2015.
  • Fire barn.
  • Gift med  Jonas Groth.

– Jeg kjøpte min egen kokebok som 11- åring og jeg husker jeg tenkte, tenk om det var min bok.

Som voksen begynte Elisabeth å skrive ned sine oppskrifter, testet ut, justerte og hele tiden lå drømmen der. Men janteloven slo inn og hun minnet seg selv på bakeri og kafedrømmen som gikk konkurs og andre ting i livet som hadde slått feil. Men det var likevel noe der som ikke slapp taket. I 2014 meldte hun seg på kakekrigen på kanal FEM.

– Jeg trengte en skikkelig boost for selvtilliten og jeg visste jeg kunne gjøre det bra.

Kokken og konditoren, uten fagbrev, ble vinner av hele konkurransen høsten 2015.

– Det var stort. Jeg så kanskje rolig ut på skjermen, men jeg har aldri vært så redd i mitt liv.

Likevel, seieren var et faktum og Frøken Holm var et lite steg nærmere bokdrømmen.

JEG SAVNET EN HISTORIE

IMG_3159
Foto: Tommy Tindlund

“Hva finnes, hva mangler vi?” Det var spørsmål som Elisabeth stilte seg da hun begynte å jobbe konkret med bokdrømmen. Hun bladde gjennom minst 50 koke og kakebøker og det manglet ikke på sukkerbrød og annet godt, men en ting savnet hun, en historie.

– Der var ingen følelser i bøkene og det var dette som trigget meg. Jeg følte ingenting når jeg bladde i bøkene.

Elisabeth ville lage en bok like mye for de som ville ha en “coffie table” bok som for dem som ville ha en kokebok. Hun ønsket at de som bladde skulle få en følelse.

– Det slo meg ikke da at jeg kunne bruke 40 – tallet, husmorskolen, min bestemor og et forkle, men det kom etterhvert som jeg ble tydeligere på hva jeg ville med boken og hvilken følelse jeg ville leseren skulle få. Og følelsen var “ ro”.

– Det var det jeg trengte selv. Det er så mye mas i dag, mange har doble jobber i tillegg til hobbyer. Verden er travel, mener Frøken Holm. Jeg kjente at jeg ville gi leserne mine en følelse fra bestemors tid. Ikke noe stash, men enkle oppskrifter og ro.

Elisabeth påpeker at man trenger knapt mer enn en håndvisp til disse oppskriftene og råvarene er ikke fra helsekostbutikken, selv om Elisabeth er svært opptatt av helse.

IMG_1753-1
Foto fra boken Kakefryd: Lise M. S. Jacobsen

Foto fra boken Kakefryd: Lise M. S. Jacobsen

– Ideen følger jo kakekrigen og bestemors kjøkken, så her er det hvitt sukker, hvitt mel, meierismør og fløte. Ren vanilje er kanskje det mest spesielle, sier hun.

Det har nok forvirret en del av bloggleserne til Holm, for der er det mer helse og lavkarbo oppskrifter.

– Jeg kommer nok til å ha en annerledes bok som nr. to, som matcher mer min bloggprofil, men til fest og skoleavslutninger er jeg helt for vanlige kaker, sier kokken og konditoren.

DETTE MÅ VÆRE GUD

Etter mange nederlagsfølelser og alvorlig sykdom ble Elisabeth invitert med til USA av kjæresten Jonas Groth. Det skulle bety mye for bokdrømmen.

– Jonas er min klippe og hjelper meg enormt. Han er musiker og skulle en tur til USA. Jeg ble med for å kople av og for å få litt ferie. Og du vet, i USA der finnes det ikke mye jantelov. De fleste synes de er kulest i verden, mener Elisabeth.

I USA ble hun utfordret av en musikkprodusent, broren til nå avdøde Larry Norman, som også er kjent som kristenrockens far. Han fikk hele historien til Elisabeth og snakket strengt til henne.

– Han utfordret meg skikkelig når jeg sa at ingen ville kjøpe en kokebok av meg: “Du må vise verden hva du kan”, sa han. “Du kan ikke sitte på baken og vente på at noen skal oppdage deg. Er du god?”  – Ja, nei,  jeg vet ikke, nølte jeg. “Er du god!” ropte han. – Okey, ja, jeg er god, svarte jeg.

Elisabeth ler av det hele nå, men dette trigget henne enormt og arbeidet var i gang. Elisabeth begynte å bake kaker og eksperimentere på kjøkkenet, mens gutta holdt på med musikk.

– Jeg bakte og bakte, og det ble mye kake på oss, ler hun. Etter mye jobb hadde jeg klar 25-30 oppskrifter.

Hjemme i Norge måtte hun tenke forlag. Elisabeth hadde ingen ide om hvem hun skulle prøve så hun lette opp alle hun fant og sendte epost til flere titalls små og store forlag. Hun var detaljert med ideen, følelsene og historien hun ville skape rundt boken.

– “Nei, ikke interessant”. De 30 første mailene hadde dette svaret. Da blir man lei og tenker det var det jeg visste det, men etter noen dager kom det et svært positivt svar fra Morten Dahle Stærk i det kristne forlaget Lunde. “Dette vil vi ha, jeg ringer deg i morgen”, skrev han på sms, ifølge Elisabeth.

Etter dette fikk Holm flere positive svar, fra andre forlag, men denne gangen klarte hun å lande litt, tenke litt.

IMG_1835-1
Foto: Tommy Tindlund

– Jeg var redd for å trå feil igjen, rett og slett. Jeg undersøkte hva andre mente om forlaget og jeg fikk bare positive tilbakemeldinger. Jeg fant også ut at det å bruke de størst forlagene ikke nødvendigvis ga en suksess eller fornøydhetsgaranti. I tillegg tenkte jeg at når jeg får et så positivt svar fra et kristent forlag må det jo være Gud. Nå må jeg begynne å tro på at han lager en vei for meg. Det hadde jo vært mye selvkjør så langt, ler Elisabeth.

Siden den dagen Frøken Holm sa ja til Lunde forlag opplever hun at resten av prosjektet har vært en festreise.

– Ja, det har vært en veldig god prosess og prosjektet er velsigna, føler jeg. Jeg opplever det som en klem fra himmelen og at Gud sier: “Skjønner du nå at du får til noe, jenta mi. Du klarer det og jeg er der om du bare vil bruke meg”.

EN FOODTRUCK OG ET BAKERI

For noen år siden åpnet det seg en mulighet for Elisabeth Holm til å leie lokalene til baker Larsen, det gamle bakeriet på Greåker. Elisabeth slo til.

-Det var der jeg dro med bestemora mi og kjøpte ferske brød som barn. Jeg hadde så mange gode minner fra bakeriet og den tiden, minnes 38 åringen. Senere flyttet jeg bedriften til kafelokaler og utvidet driften.

Det startet som en braksuksess forteller Elisabeth Holm. Alt gikk på skinner, hun omsatte for kr. 450.000 i flere mnd. Det dobbelte av det hun hadde budsjettert med.

– Jeg kunne knapt tro det. Mai måned ble enda bedre og jeg nærmet meg kr. 900.000 i omsetning. Det var nå jeg gjorde en stor feil, sier Elisabeth.

Holm investerte alt av overskuddet. Hun utvidet, pusset opp og kjøpte bil. Men de dårlige tidene kom, og Elisabeth klarte aldri å ta inn underskuddet. Konkurs ble et faktum. Men merkevaren var etablert, en blogg og FB var oppe og gikk og i dag er det fremdeles tusenvis som følger Frøken Holm på Twitter, Fb og blogg. Dette tror Elisabeth har gjort til at salget har gått så bra. På fire måneder har boken solgt 2500 eks. Dersom Frøken Holm tillater seg selv å kjenne på drømmene som ligger der, så ser hun at hun har virkeliggjort noe, og innimellom ser hun stadig bilder av en kafe, men også en foodtruck.

– Jeg lar det komme litt av seg selv, nå jobber jeg med den nye bokideen. Men der fremme ser jeg stadig meg selv med det rutete forkleet på en hyggelig kafe, men å reise rundt med en kuul foodtruck med mat som er sunn, annerledes og knallgod ser jeg også veldig godt for meg, ler hun.

Kanskje er det der det rutete forkleet hører til. Vi får se. Merkevaren frøken Holm lever videre, og har kjempet seg gjennom motgang, sykdom, konkurser og mye annet. Hun står sterkere enn før og ser lyst mot de kommende tider. Hun har funnet både roen og troen på at Gud er med.

– Jeg tar med meg all læring og vet at neste gang skal det gå roligere for seg. Jeg kjenner at jeg har Gud med meg på en annen måte enn tidligere. Før var det mye mine planer, men nå spør jeg ham og ser at han er med.

FIRE TIPS TIL DEG SOM BÆRER PÅ DRØMMER: 

1. Skriv den ned. En til to setninger.

2. Lag en plan. Vær veldig konkret på hva du vil, hvorfor og hvordan du kan få det til?

3. Se miraklene rundt deg hver dag, og se på de små delmåla. Veien mot målet er en del av målet. Hvis ikke vil du være skuffet helt frem til målet.

4. Når det stopper opp, ta en pause, legg det vekk en tid og be.


Takk for at du leser i nettmagasinet VÅG. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt. 

Legg inn en kommentar