«Man kan ikke både ta oppvasken og redde verden», sier Sina Saltbones litt humoristisk, men damen som ble kåret til årets modigste kvinne av magasinet Tara i 2015 er tydelig på at det blir lite tid til rydding og pene fasader.

– Jeg har bare de kreftene jeg har, og dem vil jeg bruke til noe viktig!

Sina Saltbones ber mye. Men det stopper ikke der. Be, lytte og handle er hennes oppskrift på et spennende liv. Organisasjonen Refugee Alliance ble dannet ved spisestuebordet hjemme. Sammen med Stephen Kaumba, pastor og selv flyktning fra Kongo, kjente hun på en enorm nød for mennesker som lider under terrorhandlinger og krig. De startet med fire tomme hender, og et banklån på 100 000 kroner. I dag har organisasjonen skiftet navn til BraveHeart, har 54 ansatte, nærmere 150 frivillige og et årlig budsjett på 5 millioner norske kroner.

-Pengene kommer fra faste givere, og andre pengegaver, forteller Saltbones.

De første prosjektene ble startet i Zambia, i flyktningeleiren der Stephen Kaumba selv hadde bodd før han kom til Norge. Siden har arbeidet blitt utvidet til Uganda, Irak og også Norge. Mye av arbeidet handler om traumebehandling, og organisasjonen har et spesielt hjerte for dem som er blitt utsatt for voldtekt.

Fakta: Sina Saltbones, 43 år.

  • Daglig leder for BraveHeart og jobber med sosialt entreprenørskap.
  • Bor i Kristiansand og har to barn.
  • Utdanning: Sykepleier, utviklingsstudier, tverrkulturell kommunikasjon, coaching, fred og konfliktløsning.
  • Erfaring: Intensiv og akuttmottak på sykehus, kristent interkulturelt arbeid ( KIA) og var med å etablere sjømansskirken i Thailand.

Ufortjent modig

BraveHeart har fått mye oppmerksomhet i media, ikke minst for sitt arbeid med å hjelpe jenter som har vært sexslaver for IS i Irak, og for at de tilbyr SPA-behandling for flyktninger i Norge. I flyktningeleirene i Afrika blir de blant annet lagt merke til fordi de ansetter mennesker som selv er flyktninger til å lede prosjektene.

– Vi insisterer på at det å være flyktning ikke er en identitet, bare en temporær status, påpeker 43 åringen?

Sina går den veien Gud peker. Om det så er til fattige slumområder i Afrikas flyktningeleirer eller til krigsherjede og ekstremt farlige områder i Irak. For dette ble hun kåret til Norges modigste dame av magasinet Tara i 2015. I 2016 ble hun tildelt en pris for mot i prisutdelingen «Norske Helter» på TV Norge. Men selv synes hun det er nokså ufortjent.

– Jeg går jo hele tiden med Gud, og da er det jo ikke spesielt modig gjort. De som ikke tror på Gud og likevel driver med slikt arbeid, de er virkelig modige, mener hun.

Ønsker at kallet skal friste

Da Sina skulle be for organisasjonen ved oppstarten av arbeidet fikk hun et bilde hun så i sitt indre. Hun fikk se en diger slagmark med millioner av døde og sårede mennesker strødd utover. Men over slagmarken kom Jesus ridende på en hvit hest, som Fredsfyrste. Og bak Jesus kom en uryddig hær av vanlige mennesker kledd i hvitt. De stoppet ved de sårede, viste dem omsorg, helbredet og berørte dem.

– Det er det vi gjør, rett og slett, smiler Sina.

Organisasjonen BraveHeart har en todelt visjon. De ønsker å reise opp flyktninger, men også å gi norske, kristne mennesker et spark bak.

– Vi vil få dem opp av sofaen, sier Sina. Vi vil friste dem til å bli modige følgere av Jesus. Vi vil vekke opp kallet som mange i Norge har døyvet med hus og hjem. Livet er så kort, det er nå vi må gå, sier hun berørt og engasjert!

Mistet alt

Sinas historie er ikke en historie om unaturlig stor kraft og styrke. Det er en historie med mye smerte, tap, svakhet og sykdom. Som barn opplevde hun at Gud kalte henne til å bli misjonær. Derfor utdannet hun seg til sykepleier og la vinn på å bli så dyktig som mulig. Livet ble ikke akkurat slik hun så for seg.  Hun gikk igjennom en skilsmisse og var også mye syk.  En dag hørte hun Stephen Kaumba tale på et møte. Det han sa berørte henne.

-Gud vil at du skal ha suksess, men suksess i Guds rike er ikke det samme som suksess i verden. Stephen bar med seg en grusom historie fra eget liv, med tortur, drap og død. Likevel formidlet han først og fremst nestekjærlighet, tro og håp. Han bodde på den tiden i Namsos og Sina bodde i Kristiansand. Men de fikk kontakt og begynte å be sammen på telefon. De kunne be i mange timer. Da Stephen flyttet til Kristiansand på grunn av studier var øyeblikket inne, og organisasjonen Refugee Alliance var et faktum.

Fikk min fulle oppmerksomhet

Når Sina ser seg tilbake ser hun en altfor aktiv person som ikke hørte Gud. Hun tror den vanskelige tiden var med på å få henne i kontakt med Gud igjen

-Da jeg mistet alt fikk Gud tak i meg igjen. Jeg hadde jo ikke tid og stillhet før. Jeg vil heller anbefale andre å gjøre seg selv frivillig stille, sier hun med et smil i stemmen.

Også gjennom arbeidet med BraveHeart har Sina måttet lære hva det vil si å stole på Gud. Hun har tenkt at rike venner sikkert ville stille opp. Og at hun skulle hatt en ektemann. Men det har ikke skjedd.

– Gud vil ta øynene mine bort fra «krykkene» i livet mitt, forklarer hun. Han vil at jeg skal se på ham! Disse erfaringene preger måten BraveHeart jobber på. Sina avtaler aldri møter før kl 10, for tida mellom 8 og 10 om morgenen tilbringer hun alene med Gud.

Å ikke bekymre seg

Gode bønnevaner og gode erfaringer med Gud til tross, noen bekymringer biter seg fast. For Sina er det vanskeligste å ikke bekymre seg for pengene.

Fra Brave Heart Mission Church, i Kristiansand.

– Jeg bekymrer meg mye mer for BraveHearts økonomi enn for å dra til Irak, ler hun. Vi har 150 000 i inntekter fra faste givere hver måned, men trenger 350 000 for å drive arbeidet vårt. Hver måned får vi inn de 200 000 ekstra som et mirakel. Det har aldri skjedd at vi har måttet ta opp lån, men denne situasjonen er litt for krevende i lengden, sier hun med alvor. 

Sina legger heller ikke skjul på at det enorme arbeidet hun har lagt ned med BraveHeart har kostet. Hun merker det på kroppen og helsa. Hun har også to tenåringer hun er mamma til.

– Jeg har en fin eksmann som tar godt vare på dem når jeg er ute og reiser, sier Sina. Det er et veldig annerledes liv jeg lever, men jeg gjør jo ikke dette for å ha en jobb, men  for at Guds rike skal vokse.


Takk for at du leser i nettmagasinet VÅG. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Legg inn en kommentar