Det å leve av å utvikle menneskers potensiale har Toril Nygreen Grave gjort i en årrekke. Samtidig ser hun fallgruver. Øverst på behovspyramiden kan jakten på drømmen bli en egotripp, sier hun.

Toril (43) er utdannet coach, lærer og har en master i verdibasert ledelse. Som HR manager i shipping-industrien og gjennom eget firma er begreper som mål, endring, verdier og utvikling  kjente begrep. Til slutt ble dette ord som satte ny kurs i eget liv. Over tid kom egne verdier i klem og hun bestemte seg for å starte eget firma. Toril ønsket å jobbe for noe større enn seg selv, som å utvikle mennesker til det de er skapt for. Hun ønsket å se mennesker ta i bruk sine talenter, men også få bruke sine egne gaver mer og være fri fra andres agenda. I dag driver hun sitt eget firma, TNG Coaching, som leverer lederutvikling til noen av Norges største bedrifter. Hun er både visjonær og realist.

– Jeg kjente på en rastløshet fordi jeg ikke fikk brukt hele meg. Skulle mine talenter brukes som hobby eller jobb, spurte coachen, gründeren og pedagogen seg selv. Og akkurat her ligger spennet som Toril gjerne utfordrer. På den ene siden er drømmer aldri feil, samtidig kan det bli en egotripp, mener hun.

Fakta:

Toril Nygreen Grave

– Gift med Gisle og mor til tre gutter.

– Daglig leder i eget firma, TNG Coaching.

– Utdannet coach, pedagog og har en master i verdibasert ledelse.

– Fagansvarlig ved Coaching Academy.

Et regnestykke

Vi møtes til lunsj på Cafe M i Tønsberg. Kyllingsalat med halloumi ost. Toril er en engasjert dame med tett program, og har mange tanker om det å sette seg mål og følge drømmer. Hun tror det er lurt å sette opp et regnestykke når man tar så radikale valg som å forlate en høy og fast inntekt for å satse på sin egen ide, slik hun selv gjorde. I Torils regnestykke stod det blant annet; jobbe mindre uten å kompromisse med den livskvaliteten hun ønsket. Frimodig, ja kanskje til og med både urealistisk og egoistisk, vil noen tenke.

–  Det må man få lov til å mene, men jeg tror det er viktig å være ærlig på hva som er viktig for en selv. Et regnestykke synliggjør hvilke valg du må ta. Jeg kom frem til en pris for de dagene jeg har å selge. Å kompromisse på dette ville gå utover livsbalansen, sier gründeren av TNG coaching.

Toril og familien levde lenge på et lavt budsjett, noe hun opplevde svært krevende, men realisten, hennes egen definisjon, mener det er noe man må regne med dersom man starter opp for seg selv. En av Toril sine drømmer var å jobbe mot kirka og utvikle gode ledere i kristne organisasjoner, men i starten av sin gründerkarriere opplevde hun ikke noen åpning der. Hun la det bort og jobbet med andre kunder. Drømmer og realisme må gå hånd i hånd, mener hun.

– Det er veldig viktig. Drømmer kan inspirere oss, men jeg tror ikke alle drømmer eller ønsker er salgbare, sier hun.

Toril har vært tydelig på økonomien i sitt eget regnestykke, men hun gjør noen unntak, som å coache en uteligger for 40 kr. samtalen.

– Ja, jeg kunne gjort det gratis, men jeg tror på et prinsipp om at coaching koster. Det forplikter kunden mer og jeg tror han, eller hun, føler seg mer investert i. I dette tilfellet tror jeg også han følte seg som en vanlig kunde og jeg opplevde oppdraget som meningsfullt og lærerikt.

Jakten på drømmen

Toril har i flere år vært president i ICF, International Coaching Federation.

Halloumi osten smaker virkelig nydelig. Toril nikker.

– Jeg tror jeg må innom Herr og Fru på Nøtterøy på vei hjem, der mener jeg de har slik ost, sier hun. Toril rekker det, selv med tett program. Drømmer og mål…ja, Toril trenger ikke lange tenkepauser. Mest sannsynlig fordi hun har tenkt mye på dette før.

– Er det en drøm eller et mål, sier jeg ofte. En drøm kan bli et mål, men ikke alle drømmer skal det. Og, vi bør behandle de ulikt for å unngå frustrasjon, ifølge coachen. Toril utdyper – vil du at drømmen skal bli et mål krever den noe av deg, sier hun.

– Da må du vite hva som er viktig med målet. Hun tar eksempelet med familiemannen som ville lykkes i næringslivet for å skaffe seg hytte på fjellet. Han ville jobbe ekstra for å nå dette. I 12 år arbeidet han målrettet, men kompromisset hele tiden med det som var verdiene hans uten å forstå det. Gjennom coaching skjønte han at målet var mer fellesskap med familien. Men han kunne risikert å mistet det hele i jakten på hytta.

– I dette eksempelet ser vi at målet, hytta, kom i veien for det han ønsket seg, nemlig fellesskap. Derfor, spør deg selv, hvilke verdier ligger i målet ditt, og hvilke verdier kommer i klem ved å ofre det som må ofres. Finner du kjernen i drømmen, kan det veilede deg videre, sier Toril, som beskriver seg selv mer som en realist enn en drømmer. Kanskje nettopp derfor tror hun heller ikke på utrykket om å sikte mot månen, for selv om du bommer lander du blant stjernene. Altså at det å sette seg svært høye, eller ville mål er lurt. Hun tror de må ha en viss realisme i seg og begrunner det slik.

– Målet må være innenfor rekkevidde, iallfall må du kjenne at du eier det, for da er det større sjanse for at du forplikter deg, tror Toril.

Hun minner om at vi som oftest er gode på å holde avtaler med andre, men det er lett å ikke gjør det med seg selv, særlig om målene er urealistiske. Dersom man stadig vekk ikke når målene sine tror Toril det kan demotivere og ødelegge ens selvrespekt.

– Er man i kategorien «flink pike» i tillegg, skal man spesielt være obs på dette. Mål kan nemlig godt bli en pisk for slike. I tillegg lever vi i en tid og i et land der nesten alt er mulig for oss og vi har det så inderlig godt. Nettopp dette kan føre til en stor forventning til oss selv og i verste fall en skamfølelse om vi ikke bruker mulighetene, sier hun med alvor. Toril tror disse ytterpunktene kan være ødeleggende.

– Jeg hjelper mennesker å finne et nytt og tredje perspektiv, et som er bærekraftig, sier hun.

Ingen er et problem

En drøy time er snart gått og vi kommer i mål. Toril er straks på vei ut i førjulsrushet.  Om kort tid ringer juleklokkene og budskapet om Jesus som kom til jorden skal prekes i de mange kirker rundt om i landet. Samtidig som Jesu komme til jorden ble det også født en annen liten gutt, i følge Bibelen, Johannes. Han som ble veirydder for Jesus.

– Jeg kjenner meg igjen i denne rollen til Johannes og ser på meg selv som en veirydder i menneskers liv. Coaching letter og rydder og vi trenger det innimellom for å leve bevisste liv, sier hun.

For Toril har troen gitt henne et perspektiv på andre mennesker som gjør at hun aldri ser på et annet menneske som et problem.

– Alle har et iboende potensiale om man ser mennesket med Guds øyne. Et gudgitt potensiale, presiserer hun.

Toril Nygreen Grave har virkeliggjort målet sitt, med hjelp av en god porsjon realisme. Nå har firmaet vokst til en slik størrelse at hun også har ansatt en medarbeider. Kallet Toril bar på om å jobbe inn not kirken er også i ferd med å virkeliggjøres. Hun opplevde det vondt å legge det bort, men følte ikke hun svikta det.

– Nei, tvert imot. Jeg tok på alvor det som valget krevde av meg og nå kan det se ut som det lønnet seg. Kanskje var det bare bra at det tok den tiden det tok for nå er jeg blitt mer erfaren og jeg har flere verktøy, sier hun begeistret.

Dører åpner seg inn i kristne organisasjoner, akkurat slik Toril en gang håpet på. I tillegg er hun også fagansvarlig i Coaching Academy som blant annet har som mål å utruste kirkelandskapet til å ha mer fokus på lederutvikling og en coachende lederstil. I tillegg passer hun på å bli coachet selv.

– Jeg går til coaching fordi det gjør meg bedre, rett og slett. Og med det setter vi punktum for lunsjen og samtalen. Toril pakker vesken og slenger skjerfet rundt halsen. Nå er det barna som venter, og halloumi osten på Herr og Fru på Nøtterøy.

Viktigheten av å bruke talenter

Hvorfor det er viktig å se talenter, både i næringslivet og i eget liv.

1. Viktig for den enkelte.

2. Verdiskapende for en bedrift, eller en familie,

3. Samfunnet trenger våre talenter.

4. Gleder Guds hjerte for han har gitt oss talentene.

Fallgruver ved å følge drømmer og kall

1. At drømmen / visjonen ikke er din, men andres.

2. Mål kan gå ut på dato. Et mål du hadde tidligere kan ha vært basert på den du var da.

3. Tar deg vekk fra nåtiden. Miste takknemligheten og tilstedeværelsen.

Toril Nygreen Grave.


FÅ GRATIS ARTIKKEL HVER MÅNED. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Vil du gi en gave til Våg? Det gjør det mulig å skrive flere historier om hva Gud gjør i denne tid gjennom mennesker som er modige og går på den drømmen han har gitt dem. Vipps til 123652.

2 thoughts on “Ikke alle drømmer er salgbare”

  1. Så flott lesning som gir meg mye inspirasjon 🙂 lest to intervjuer i dag. Leser mer etter hvert.

Legg inn en kommentar