Hun burde merket at hun hadde det for travelt, sier hun, men alt føltes like viktig for lærer og coach, Monica Lien ( 48 ). Tre jobber til tider, et stort hjerte og et hav av engasjement. Det skulle vise seg å bli aldeles for mye.

– Jeg følte meg som en blekksprut og lyttet nok mer til omgivelsenes behov enn min egen kropp. Man klarer det man vil, var mitt motto.

Å møte veggen er blitt et velbrukt begrep, og kanskje litt utslitt. Vi kan alle kjenne på slitenhet innimellom, og stopper vi ikke opp kan man bli utbrent. Tar du det enda lenger, og rett og slett ikke merker signalene, eller ignorere dem, kan det gå riktig ille. Det gjorde det for Monica Lien. Derfor skrev hun boken «Ta vare på deg selv», en håndbok for flinke piker og driftige damer, 20 år etter at hun selv ble alvorlig syk.

FAKTA: Monica Wigand Lien, 48 år.

monica-1

  • Gift, 3 barn.
  • Lærer med tilleggsutdanning i psykologi.
  • Inspirerende coach og kostholdsveileder.
  • Bøker: 101 middager for deg som bor alene, Gyldendal 1991. Søtt og sunt, Cappelen 2012. Ta vare på deg selv, Wigand 2016 (eget forlag).
  • Holder kurs og foredrag rundt tema: Gode hverdager, glade liv.

TIMEOUT

« Jeg er nyforlovet. Livet smiler. I Brudesalongen venter søsteren min på at jeg skal bli ferdig på jobb. Vi skal dele latter og moro…Jeg svinser og svanser i de nydeligste kreasjoner mens jeg stråler mot søsteren min. Kroppen er bare så rar den dagen. Blytung, feberhet uten feber. Leddene verker og hodet murrer. Det gynger og gynger…»

Slik skriver Monica Lien om en av de vanskeligste dagene i sitt liv. Dette var alvorlige signaler om at kroppen hadde det virkelig ille. Men hun ville ikke avbryte noe hun hadde gledet seg til lenge. Hun skulle jo prøve sin første brudekjole.

– Jeg hadde en kraftig infeksjon i kroppen og ble akutt syk fra den ene dagen til den andre. 6 måneder senere var diagnosen ME et faktum. Jeg lå i mørke på rommet og det ble mye ligging. Jeg prøvde å trene meg frisk, for det trodde man var lurt på det tidspunktet jeg ble syk. Men det blir man bare verre av, det vet vi i dag. Monica sier at dette er den store testen på om man er utbrent eller mer alvorlig syk. Trening hjelper om man er utbrent, men ikke på ME.

– Noen tror at dette er det samme, men utbrenthet kommer gradvis, ME kommer akutt og du blir hypersensitiv for lyd og lys blant annet.

«Jeg ser meg selv som et stykke vrakgods slengt i fjæren mens alle båtene seiler forbi. Hver minste celle i kroppen er fylt med bly. Ordene forsvinner. Jeg stirrer intenst på en tulipan i vinduet. Der…Blomst…Fin…Hjernen er bare grøt…Den store tåken omslutter meg.»

Monica ble gift, men det ble en tung start på ekteskapet og barn måtte paret vente med i noen år. Det ble en lang timeout for den superaktive og engasjerte læreren, som nå måtte lære seg selv å si nei.

SURE RYNKER

I dag har ekteparet Lien to gutter på 12 og 14 år, og ei jente på 6 år. Monica ble litt bedre etter fødslene, noe som ikke er uvanlig. Hun har fremdeles ME, men er blitt mye bedre. I dag er fokuset på hvordan hun kan hjelpe andre. Monica tok tilleggsutdanning i coaching og kosthold. Hun skrev boken «Ta vare på deg selv» og ønsker å holde litt foredrag og kurs, men ikke lenger på bekostning av liv og helse.

untitled-design-46

– Jeg har lært å si nei, men det hender man møter noen sure rynker. Monica ler når hun sier det, men latter er ikke det første som kommer når hun møter disse rynkene.

– Det gjør noe med dagen min, men det går over. Det er som å lære andre ting. Man kan bare si at man ikke kan. Det er ikke målet mitt at alle liker meg. Jeg vil leve mitt liv, ikke andres liv. Det kan være mange grunner til disse rynkene, tror hun. Det er faktisk ikke sikkert det er deg det dreier seg om engang, du må bare la det prelle av, sier hun.

Etter sykdommen har Monica og familien valgt å velge annerledes mange ganger, og læreren og coachen har kjent på omgivelsenes behov for å putte deg tilbake i A4 boksen når du beveger deg ut av den.

– Du må tåle at ikke alle liker det du gjør. Selv har hun og mannen tatt ut barna 4-5 uker fra skolen og reist til utlandet flere ganger. Dette ble en prioritering for oss alle, og hadde med helse og verdier å gjøre, forteller Monica.

– Vi gjorde dette og fikk verdifulle pustehull som familie. Jeg er jo lærer og underviste barna våre selv, så fikk jeg heller tåle at noen lærere og rektorer ikke likte det. Monicas sykdom førte til at mannen måtte ta en ny utdanning hvor han kunne jobbe på dagtid og med tre små barn ble det for mye, uansett hvor mye familien sa nei.

– I vår situasjon ble det i denne tiden, nesten alltid for travelt. Vi savnet disse pustehullene, og i ettertid ser vi det var svært viktige valg.

FINN DITT JORDBÆRSTED

Egen erfaring og kunnskap om hvordan vi mennesker fungere har gitt Monica tro på at mye handler om å bli kjent med seg selv. Hva stresser meg, hva bygger meg opp. Hva er det gode hverdagslivet for meg. I Monicas verden er det dermed lov å tenke, meg, meg?  Hun ler godt.

skjermbilde-2016-12-01-kl-17-52-53– Ja, absolutt. Setter man alt annet og andre før seg selv, da vil du ikke utstråle så mye godt. Du vil utstråle stress, uro og ufred, mener hun. Logoen på forlaget til Monica er en sommerfugl og hun blir begeistret når hun skildrer livet til sommerfuglen inni puppen.

– Poenget er at den ikke skal bli der inne. Symbolikken for meg er at vi ikke skal la oss begrense, men fly. Men du må faktisk la deg selv få lov til å slå ut vingene for å kunne fly.

I boken er det en rekke eksempler på hvordan man kan  lære å bli bedre kjent med seg selv, finne ut om man er i risikosonen for utbrenthet, hvilken stress-type man er og mye mer. Det er en veldig praktisk bok, noe Monica ønsket seg.

– Ja, jeg må hjelpe travle damer til ikke å gå ned for telling. Til det trengs det noen praktiske verktøy, sier hun. I boken skriver læreren og coachen om det å akseptere at middels er bra nok, og at det samtidig er vårt eget ansvar å sette grenser og lære det videre til barna våre.

– Det er viktig at vi minsker presset på oss selv og de rundt oss for da synker også stressnivået. Det er jo dette konstante stresset som er farlig, påpeker hun. Monicas viktigste tips er å godta at man ikke kan fjerne alle bekymringer i livet.

– Klarer du å finne gleden innenfor den rammen du har, vil også dette senke stressnivået og du får et mye gladere og bedre liv. Forsoning er et nøkkelord, sier hun. Det demper også stresset.

I boken er det mange tema om å gjenoppdage livet, gjenoppdage barnet i deg, leke, leve mer oppmerksomt, ja rett og slett finne ditt jordbærsted.

– Å finne dette stedet, ja bare tanken på det kan dempe stress, sier Monica engasjert. Det kan være alt fra sofakroken, til en benk i parken. Det må absolutt ikke være hytte på fjellet, påpeker hun.

FORVENTNINGER

For  trebarnsmoren, coachen, læreren og kostholds-veilederen er det godt å tenke på at hennes nesten 20 vanskelige år nå kan bli til hjelp for andre.

Uten navn 2– Det føles som det vonde er vendt til noe godt. Og dette bibelske prinsippet tror jeg på. Gjennom dette vanskelige har min kristne tro og dette håpet betydd mye, sier hun engasjert.

Med tre bokutgivelser bak seg, både selvpublisert og på Cappelen og Gyldendal er det alltid mange ideer i skuffen, men hennes hovedfokus er å nå travle kvinner med sitt budskap, selv gjør hun følgende grep innfor julen.

– Jeg kjøper kaker, baker ikke selv, sier hun klart og tydelig. Kjøper kaker? Kan man gjøre det når man har gitt ut to kokebøker og en som heter « Søtt og sunt» ? Monica ler.

-Vi skal være 12 stykker her på julaften. Det er viktigere for meg at vi samles enn at kakene er hjemmelaget. Klarer jeg ikke begge deler, så velger jeg bort kakene.Trebarnsmoren vil også ha tid til å sette seg ned og lytte til julemusikk og drikke en kopp te i desember. Dette handler mye om forventninger og forventninger kommer fra et sted, legger hun til.  – Våg å spørre deg selv hvor de kommer fra, sier hun.

– Kan vi få noen nye forventninger? Kan noen andre bidra til at forventninger blir oppfylt? Kan vi rett og slett akseptere at noen ganger blir ikke forventningene oppfylt? Dette er spørsmål verdt å stille seg, nettopp i en tid som denne, tror Monica Lien. Jeg har måttet gjøre dette selv for jeg ønsker ikke lenger å være helt ute av drift.

HVOR KAN DU SENKE KRAVENE?

Det er Monicas spørsmål til deg, ikke bare i desember måned, men året rundt.


Takk for at du leser i nettmagasinet VÅG. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Legg inn en kommentar