Natacha Vuijsters brenner for at alle skal våge å si hva de mener. – Du kan skape forandring, er hennes budskap.

Hun er bare 34 år, men har allerede mer livserfaring på godt og vondt enn de fleste av oss. 12 år gammel opplevde hun folkemordet i Rwanda. 19 år gammel kom hun som flyktning til Norge sammen med søsteren sin. I dag er hun utdannet økonom fra BI, arbeider i NAV, er gift med Paul og mamma til to jenter. I stedet for motløshet og frykt er det mot og vilje til å skape forandring som preger henne.

– At jeg befinner meg her i Norge er en direkte konsekvens av dårlig lederskap og dårlig politikk. I løpet av 99 dager ble en million mennesker i Rwanda drept, forteller Natacha uten å skjelve i stemmen.

– Nå vil jeg være med og bidra til et samfunn der barna mine er trygge, sier hun engasjert.

Det norske språket flyter lett når Natacha deler tankene sine. Men det store engasjementet hun bærer på gjør henne utålmodig, så enkelte ord og setningsdeler kommer på engelsk. Hun kan fortelle om et liv med mange tap, men også stor vinning.

Omvendelse

Natacha kommer fra en katolsk familie. Før folkemordet var nesten alle i Rwanda katolikker.  Men troen hadde ikke noen stor plass i livet hennes de første årene i Norge. I 2006 opplevde hun en omvendelse, og i dag er hun aktiv i en pinsekirke. Siden den gang er det nettopp troen på Gud som gir motivasjon, utholdenhet, mot og glede.

– Det er betryggende å vite at livet ikke er i mine hender, men i Guds hender, sier Natacha. – Jo mer jeg vandrer med Gud, jo mindre menneskefrykt får jeg. Jeg fokuserer på det som er større enn menneskers meninger. Det hjelper meg å våge!

Foto: Lisbeth Hoskuldsen
Foto: Lisbeth Hoskuldsen

Kjemper for kristne verdier

Som deltaker i NRK-serien «Norsk nok» ble Natacha bevisst på hvordan kristne verdier står under press i Norge.

– Jeg ble veldig opprørt av diskusjonen om hvorvidt det er riktig å ha korset med i Norges flagg, forteller hun. – Norge skal ikke måtte forandre alt selv om mennesker fra andre deler av verden flytter hit. Vi bor i et land med rammer, normer og tradisjoner. Når man flytter til Norge må man respektere dette og integrere seg, mener hun og siterer et vers i fra Ordspråkene, «Flytt ikke gamle grensesteiner».  Natacha blir engasjert og synes selv hun ser hvordan grensene tøyes hele tiden.

– Nå kommer til og med kampen for rett til flerkoneri. Sannheten blir relativ. Likevel ser jeg at folk er tause. De som sier noe blir hakket ned. Men kristne må våge å ta et standpunkt, vi må våge å si at feil er feil, mener den engasjerte økonomen.

Natacha viser til at kristnes deltakelse i politikk og samfunn har skapt store endringer opp gjennom historien, for eksempel når det gjelder avskaffelse av slaveriet og innføring av lover som beskytter barn og kvinner.

– Men den innflytelsen kristne kan ha kommer ikke fra stillhet og tilbaketrekking, den kommer når vi er frimodige og trofaste, påpeker hun.

Å være nøytral eller taus er også å ta et standpunkt.

 

 

Politisk engasjert

For Natacha sin del får dette engasjementet utløp gjennom å være med i Partiet De Kristne, der hun nå sitter i sentralstyret.

– Jeg lærer masse og bidrar med det jeg kan, sier hun. Men hun avviser at hun har store politiske ambisjoner på egne vegne.

– Veien blir til mens man går. Jeg stiller meg til disposisjon, sier hun beskjedent.

På vegne av partiet derimot er ambisjonene skyhøye og Natacha er mer enn klar til å bygge et Norge på verdier hun mener er viktige.

– Gjennom politikken har jeg lyst til å skape et land hvor det er trygghet for alle. Jeg tror at når kristne er velinformerte og motiverte kan de endre retningen i den politiske debatten. Vi er kalt til å være lys og salt ved å stå på de verdiene Bibelen snakker om.

Våg å mene

I Norge vil mange mener at politikk og religion bør holdes fra hverandre. Dette er Natacha dypt uenig i.

– Det er umulig å ikke blande politikk og religion, hevder hun. – Verdensbildet vårt er uløselig knyttet til den troen vi har, og verdensbildet vårt har vi alltid med oss. Det påvirker våre oppfatninger enten vi vil eller ikke. Å være ateist er også en tro, som medfører et verdensbilde deretter.

Natacha mener at vi må bli flinkere til å ta standpunkt. Hvis man ikke tar standpunkt gjør man det faktisk likevel, for å være nøytral eller taus er også å ta et standpunkt, fastslår hun.

Spesielt synes hun det er viktig at innvandrere forstår at de har et ansvar. De skal bli medborgere.
– Skal man forandre noe i Norge må man være engasjert, sier Natacha.

Derfor er nettopp dette hennes store hjertesak: Alle skal våge å sin hva de mener og finne sin plass. Alle har en stemme med betydning. Dette er ikke bare en mulighet for oss, men en plikt.

– Vi har alle en plattform som er gitt oss, sier Natacha. – En dag må vi stå til regnskap for hvordan vi har forvaltet livet vi har levd.

Du har også en stemme. Du kan også forandre noe! Det er Natacha Vuijsters budskap på vei inn i den politiske valgkampen.

Fakta – Natacha Vuijsters, 34 år.

Foto: Lisbeth Hoskuldsen
Foto: Lisbeth Hoskuldsen
  • Gift med Paul Vuijsters, har 2 barn og er utdannet økonom.
  • Var med i TV-serien «Norsk nok» på NRK i 2013. I denne serien flyttet åtte nordmenn, fire «gamle» og fire «nye» sammen i et hus.
  • Vært med å stifte organisasjonen «Emergency Shelter» som ønsker å bekjempe trafficking.
  • Annenhver fredag er Natacha ute i Oslos gater for å snakke med kvinner som er fanget i prostitusjon.
  • Sitter i sentralstyret i Partiet De Kristne.

Natachas drøm: Å jobbe mer med integrering av innvandrere i Norge. Som innvandrer selv, ser jeg mangler i systemet.

 


Takk for at du leser i nettmagasinet VÅG. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Legg inn en kommentar