En tøff  barndom, mobbing og oppvekst i et strengt religiøst miljø kunne raskt blitt oppskriften på veien til undergang. Men for Mathilde Oord (43) ble det veien til frihet, et liv fylt med farger, en sterk tro og eget firma.

– Det handler nok mye om å våge, og for meg var det ingen annen løsning. Jeg hadde jo vokst opp i en tvangstrøye, så alle som prøvde å presse meg inn i en boks protesterte jeg imot. Dermed ble jeg modig og fri på tross av, forteller Mathilde.

– I tillegg hadde jeg en liten heiagjeng på den lokale puben, noen eksentriske kunstnere. I hyggelig stemning med et glass i hånden heiet de alltid på meg, når jeg stakk innom.

Mathilde ler av det hele, men her ligger et viktig budskap for henne, en nøkkel hun gjerne deler videre.

– Denne heiagjengen på puben var fri til å tenke utenfor boksen. Og det er vel det jeg har sett i mitt liv at jeg klarte å fri meg fra å la barndommens stemmer bestemme min fremtid.

Foto: Design Lab.
Foto: Design Lab.

Fakta: Mathilde Oord, 43 år.

  • Singel.
  • Eget firma: Mofix Design og bloggen Hjertegropen.
  • Web og grafisk designer og hobbyfotograf.

Å BLI GITT EN MULIGHET

Barndommen til Mathilde besto av mobbing, åndelige overgrep og mye ensomhet, slik hun selv opplevde det. Men dette skulle gi Mathilde en styrke hun knapt kunne forestille seg. Det har gitt henne sterkere farger i livet, mer frihet enn de fleste og eget firma. Men det tok tid å komme dit.

– Da jeg var 19 år raste hele verden sammen da familien min brøt ut av det jeg vil definere som en sekt. Vi hadde vært en del av dette miljøet gjennom hele min oppvekst. Jeg slet med helsa på grunn av min fortid og derfor var det få muligheter i det vanlige arbeidslivet for meg.

En stund var det snakk om uføretrygd for Mathilde, men det nektet hun.

– Det måtte da være en mulighet for meg til å skape noe. Jeg elsket å ta bilder og hadde sansen for det grafiske. Det var rett og slett ikke meg å gi opp og jeg ville ikke bli et offer for min barndom.

Mathilde fikk en mulighet hos et reklamebyrå i Stavanger og det gikk veldig bra, så bra at da det kom dårligere økonomiske tider og andre strammet inn, så satset Mathilde.

– Jeg følte vel egentlig ikke at jeg hadde noe valg. Helsen min tilsa at jeg ikke kunne få arbeid så lett, så jeg opplevde at jeg hadde ingenting å tape, men alt å vinne.

Mathilde ga seg selv tre år. I denne perioden ba hun mye, men opplevde at Gud var fjern. Likevel kjente hun en slags indre visshet på at det ville være lys i tunnelen langt der fremme hvis hun bare startet med det lille hun hadde.

– Jeg lærte mye i den perioden og våget mer og mer. Men først i 2009 kom det virkelige gjennombruddet da jeg personlig fikk et sterkt møte med Gud som Far gjennom et kurs om Guds farshjerte i en lokal kirke. Jeg ble helt ny, rett og slett, og fikk mye helbredelse gjennom undervisning og forbønn.

Med denne opplevelsen ble livet som et før og etter for Mathilde, både i firmaet og i eget liv.

– Jeg ser det som et mirakel at jeg i dag er aktiv i en kristen sammenheng og trives godt i Imi kirken. Jeg er også veldig glad for det tverrkirkelige miljøene i området her, smiler hun.

Selv om Mathilde Oord sin barndom var tøff vil hun også påpeke at der var enkeltpersoner i det lukkede miljøet som heiet på henne.

– Jeg har gode kontakter der i dag, og jeg har også med min sensitivitet for påbud og loviskhet sett at man i såkalte friere miljø også har sine tvangstrøyer, sier Oord.

BLÅ DRESS OG HØYE HELER

Mathilde elsker å ta med kameraet ut i naturen. Akkurat som hennes personlighet og klesstil er også bildene hennes fulle av farger. Kanskje ikke så rart når man har vokst opp med strenge kleskoder.

Fargene gjenspeiler seg i alt Mathilde gjør, også i bildene hun skaper. Foto: Mathilde Oord.

– Fargene kom bare mer og mer. Men i en periode gikk jeg i andre grøften og skulle være antifeminin, mørk og sterk. Jeg ville fortrenge alt det myke, søte, og «svake» .

I prosessen med å komme tilbake til seg selv opplevde Mathilde Oord at det vokste frem en trang til å kle seg i farger og ha feminine klær.

– Jeg kjente det som om jeg hadde vært slik som sommerfuglen, før den slår ut vingene, innhyllet i en stram puppe. Jeg visste ikke at jeg hadde farger og vinger til å fly med.

For Mathilde symboliserer fargene Guds vakre skaperverk og alle Hans vidunderlige nyanser og allsidighet. Denne friheten preget også Mathilde sitt arbeid med firmaet, og hun ble mer og mer hjerte og relasjonsfokusert enn businessfokusert.

– Først prøvde jeg å kopiere andre forretningskvinner og kledde meg i blå dress og høye heler, men det fungerte ikke. Mathilde begynner å le når hun snakker om dette.

– Jeg skremte både meg selv og kundene med det antrekket, og jeg måtte bare få det av meg. Inni meg var det som jeg hørte en mild stemme som sa “Du trenger ikke være lik alle de andre”.

 

Jeg hørte ofte at business-verdenen var så kynisk, men for meg har den vært delvis helbredende.

 

 

– Å gå inn i business ga meg verdigheten tilbake. Jeg så at jeg ikke trengte forkaste det feminine fordi om jeg var forretningskvinne. Og det artige var at jo mer jeg var meg selv og gjorde ting på min måte, dess mer kunder fikk jeg.

MED GUD I BUSINESSEN.

Mathilde sine nøkler for suksess som entreprenør har vært å våge og være seg selv og ha Gud og hjertet med i alt hun gjør. Hun opplever stadig å få tanker fra Den hellige ånd angående ting hun trenger å løse både teknisk og designmessig, samt å lese mennesketyper på dem hun møter.

– Jeg jobber som om mine kunder er mine nye venner. Jeg ber alltid før kundemøtene og at Gud skal være med meg og gi input og velsigne dem, sier hun, og legger til at det å få erfare en sterk identitet som en elsket datter har gjort mye i hennes kunderelasjon.

– Jeg er så mye mer meg selv overfor kundene. Ingen masker, ingen salgstriks eller skjulte agendaer. Jeg går i ferdiglagde gjerninger og lytter til hva Gud vil og er var for «guddommelige avtaler» . Da går det av seg selv, smiler wedesigneren.

I prosessen med å være mer Mathilde og mindre andre begynte hun også å invitere nye potensielle kunder til første møte på kafe istedenfor på kontoret. Det ga gode resultat.

– Jeg opplevde at både jeg og kunden var nervøs i mange av de første møtene og det å dra på kafe løste det hele. Det fine er at vi tar kafestemningen med oss inn på kontoret ved senere møter. Flere har kommentert at det er så «god atmosfære der», at de kjenner seg inspirert på en spesiell måte, og at de blir glade. Det er fantastisk å høre, synes Mathilde Oord.

Hennes største ønske er at mennesker skal bli berørt av Guds kjærlighet og finne veien hjem, og at de kan få se at alt som har vært ødelagt og svakt kan bli en ressurs som vil være til stor velsignelse for både dem selv og andre.

Mathilde har våget mye, her er hennes tips.

– Stemmene og erfaringene fra barndommen og skoletiden om at du ikke kan, at du ikke må og at du aldri er god nok, det er løgn og bedrag og det er jeg et levende eksempel på, smiler Mathilde Oord.

 

Tips til deg som vil våge mer.

  • Våg å tenke ut av boksen uavhengig av hva andre har sagt. De andre har ikke siste ordet.
  • Våg å se fremover selv om du føler deg helt pjusk. Der er lys der fremme.
  • Få venner som er utenfor det trygge miljøet ditt. De utenfor ser gjerne potensiale som de nære ikke ser.
  • Det viktigste er å komme hjem til Far, for han gir liv til det som er knust, men dette må bli en personlig erfaring.
  • Husk at du ikke trenger å være best, men å gjøre ditt beste. Uansett hvor små dine tjenester er så er det noen som trenger dem.

 


FÅ GRATIS ARTIKKEL HVER MÅNED. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Vil du gi en gave til Våg? Det gjør det mulig å skrive flere historier om hva Gud gjør i denne tid gjennom mennesker som er modige og går på den drømmen han har gitt dem. Vipps til 123652.

Legg inn en kommentar