Det har ikke manglet på oppmerksomhet for generalsekretæren i Bibelselskapet i det siste. Bibeltekst-reklamen på offentlige transportmidler i Oslo sentrum har fått publisitet, men hvem er egentlig den modige damen som ønsker å vise at Bibelen er relevant for alle. 

Generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen stiller mer enn gjerne opp til intervju for leserne av Våg og utfordrer gjerne kristne kvinner til å våge mer.


Fakta:

 • Ingeborg Mongstad-Kvammen, født 1972.
 • Har kjæreste.
 • Ingen barn.
 • Utdanning: Cand. Theolog og Ph.D. Fra Misjonshøgskolen i Stavanger. Master i ledelse.
 • Generalsekretær i Bibelselskapet.
 • Tidligere: Høyskolelektor, prest i sjøforsvaret, og folkehøyskolelærer.
 • Erfaring fra Norges KFUK-KFUM, Kirkenes verdensråd og Det lutherske verdensforbund.
 • Ordinert til prest i Dnk.
 • Bokutgivelser: Redaktør for “Gud i Grunnlovern” (2014) og doktorgraden “Toward a Postcolonial Reading of the Epistle of James” – James 2:1-13 in Its Roman Imperial Context (2008).

– Jeg oppfatter ikke meg selv som modig, men ser at andre gjør det, sier hun på telefon fra kontoret sitt i Oslo. Hun er akkurat landet, bokstavelig talt, for hun flyr hjem til Stavanger og Sandnes hver helg. Mongstad-Kvammen tror mot handler om noe annet enn å sammenligne seg og se på hva andre våger. Men først, hvordan fikk generalen og hennes kreative team ideen til  å synliggjøre Bibelen på offentlige transportmidler i Oslo?

Inspirert av millionby

Ingeborg Mongstad-Kvammen at the Sphinx at the Giza Necropolis. Visit of the Norwegian Bible Society to the Bible Society of Egypt, March 21-26, 2014.
Ingeborg Mongstad-Kvammen at the Sphinx at the Giza Necropolis. Visit of the Norwegian Bible Society to the Bible Society of Egypt, March 21-26, 2014.

På tur til Kairo la Ingeborg Mongstad-Kvammen merke til de store bibelreklamene langs motorveien inn til Egypts hovedstad. Generalsekretæren tenkte at dette var modig i et land hvor det ikke er lov til å påvirke mennesker til å endre tro. Mongstad-Kvammen blir engasjert.

– Som kristne må vi ikke gjemme oss bort, men være i det offentlige rom. Når de klarer det i Egypt, kan vi klare det i Norge. Utgangspunktet vårt er jo å åpne opp Bibelen for alle, og vi hadde lyst til å gjøre dette mer konkret i jubileet vårt, forteller Ingeborg Mongstad-Kvammen. Teamet i Bibelselskapet satte i gang en idedugnad. Hvordan skulle de nå flest mulig mennesker med en åpen Bibel?

–  Inspirert av Kairo kom vi opp med ideen om å få bibeltekster på offentlig kommunikasjon i store sentrum. Oslo har den mest multireligiøse gruppen av mennesker i dette landet og vi tenkte det kunne være et spennende sted å prøve. Men, Ingeborg er rask til å påpeke at de ønsker ikke å provosere andre troende. Valget av tekster er tatt med et slikt utgangspunkt og generalsekretæren ønsker at de skal skape rom for ettertanke, overraske, men også utfordre. Korte bibelvers ble valgt ut til den utvendige reklamen på bussene og lengre tekster til ettertanke ble valgt for reklamen innvendig på T-banen. Noen av tekstene som pryder Oslos kollektivtransport i disse dager er: “ Kle dere i kjærlighet ” fra Kolosserne, “ Jeg er veien, sannheten og livet ” fra Johannes evangeliet, “Hvor skal min hjelp komme fra” hentet fra Salmene, og de vakre ordene fra Høysangen “ Så vakker du er min elskede”. Men også mer utfordrende ord fra 1.Korinterbrev  “Kjærligheten krenker ikke…” har fått plass.

Åpne dører

Navnet “Bibelselskapet” gir en tung og solid klang, kanskje ikke det man forbinder med kreativ, modig nytenking, og Mongstad-Kvammen forstår godt at de gir et slikt inntrykk og ler godt.

13321722_1068410576562864_7010494601538870587_n
Foto: Privat.

– Vi fremstår nok som ganske trauste, og det er vi jo. Vi er faktisk 200 år gamle, men likevel har vi en kreativ gjeng med mange gode ideer. Ingeborg og teamet har møtt åpne dører overalt, fra reklameselskap og offentlige transportselskap til standup Norge og artister i forbindelse med markeringen av jubileet siste helgen i mai. Det blir filmer med et bibelsk innhold under tittelen: Tro på lerretet, konserter, fortellerfestival og mer. Et modig og innholdsrikt program, hvor blant annet kjente komikere i Norge skal lage humor av kristne, tro og Bibelen, med showet “ Bibel og Babbel”. Ingeborg Mongstad-Kvammen er ikke betenkt.

– Standup Norge ble nok litt overrasket. De visste ikke at “me var så fresje”, sier hun på Sandnes dialekt. De får frie tøyler, men ikke lov til å krenke, sier Mongstad-Kvammen med alvor i stemmen. Hun ser at grensen er vanskelig.

– I utgangspunktet bør vi tåle ganske mye. Ytrings og trosfrihet står sterkt og jeg synes det er en ære når folk forholder seg til oss. På spørsmål om hun tror folk vil komme, svarer hun veldig avslappet, nesten som Pippi.

– Jeg vet ikke, for vi har aldri gjort dette før. Men bekymret er hun ikke, og om det bare dukker opp kristne svarer hun kjapt og retorisk.

– Kristne trenger vel også å le.

En modig mor

Ingeborg Mongstad-Kvammen snakker engasjert om programmet, men hvordan ble Generalsekretæren i Bibelselskapet så modig.

– Jeg har en veldig modig mor, og en far som var eventyrer og jeger. De har nok påvirket meg og inspirert meg. Ingeborg Mongstad-Kvammen sin mor er født i 1926, bare 13 år etter at kvinner fikk stemmerett i Norge, og tilhører den generasjonen kvinner hvor det å ta høyere utdanning var svært uvanlig. Ingeborgs mor trosset denne tradisjonen.

– Mor fikk både sykepleier, helsesøster og lederutdanning, men også far har inspirert meg med sine reiser. I jaktsesongen 1947/48 overvintra han alene i på Svalbard og drev isbjørnjakt. Mine foreldre var både modige og nøkterne, og det har nok prega meg, sier hun. Selv har Mongstad-Kvammen syklet Nordkapp – Lindesnes, drevet med hundekjøring i Alta og overnattet mye i telt om vinteren. Hun tror også tiden i Tensing bevegelsen på 80- tallet har betydd mye for hennes valg senere.

13055037_1045562692180986_3170838887750187174_o
Et rikholdig program under Bibelselskapets 200 års jubileum. Foto: Privat.

– Der var stor frihet og jeg husker vi lagde til en stor musikal i kinoen i Sandnes som handlet om Apartheid-regimet i Sør Afrika, og det ga meg mye erfaring. Mongstad-Kvammen vokste opp med mange muligheter og ser dette som viktig for å skape frie mennesker. Hun utfordrer gjerne kristne kirker og menigheter til å være bevisste på hvilket miljø de designer for ungdommen og tror det fremdeles kan være litt stereotype roller i kristne sammenhenger, som at jentene synger og guttene spiller instrument, men noen kristenfeminist vil hun ikke definere seg som.

-Jeg mener det handler om å gi rom for det de enkelte bærer på. At vi må skape rom for å kunne velge annerledes og være fri. Personlig ville jeg aldri spilt det kvinnekortet, sier hun engasjert. Jeg må vurderes utifra den jeg er og mine kunnskaper, og jeg må være villig til å jobbe. Og akkurat det har Ingeborg Mongstad-Kvammen mye av, både kunnskap og hardt arbeid. Hun ville egentlig bli lege, men endte opp som teolog.

– Jeg prøvde meg på et grunnfag i kristendom og synes det var så kjekt. Det hele endte med en doktorgrad i teologi til slutt.

Inspirert av Jakobs brev

Selv om Ingeborg har gjort mange modige valg, i manges øyne, tatt en lang utdanning og hatt jobber som andre synes er skumle, er dette for henne naturlige valg. Mongstad-Kvammen tror mot handler om noe annet enn å sammenligne seg og se på hva andre våger.

– Å gjøre de tingene du selv har glede av er viktig og det er det som må være drivkraften hos den enkelte, tror hun. Å følge den drivkraften er kanskje et modig valg, og det er ulikt for hver enkelt, mener generalen i Bibelselskapet.

Foto: Privat
Foto: Privat

Når man jobber så mye med Bibel som tema må man vel gjerne ha sitt favorittbibelsted. Mongstad-Kvammen tenker litt.

– Det er virkelig vanskelig å velge ett. Den teksten jeg har jobba mest med er teksten jeg skrev doktorgrad om, fra Jakob 2 og vers 1-13 og de versa betyr mye for meg. Disse versene handler om at vi ikke skal gjøre forskjell på folk, og når jeg tenker meg om er det jo det vi har snakket mye om i dette intervjuet. Jeg har nok ikke tenkt at dette var så sterkt i meg, men det er nok det.

45 minutt og vel så det er over. Teologen, generalen og tidligere prest i sjøforsvaret, Ingeborg Mongstad-Kvammen har oppdrag som venter. Nå skal oppgaver i forbindelse med festivalen fordeles. Og på spørsmålet om hun gleder seg kommer svaret raskt.

– Ja, jeg er spent, og gleder meg veldig. Og vi tenker at det hele nok kommer til å gå bra, for “ kor vanskeleg kan det vær”, å lage en Bibelfestival for en 200 års jubilant?

Ingeborgs tre tips til å våge:

 1. Just do it. Jeg elsker Nike sitt slagord.
 2. Kor vanskelig kan det vær, andre har jo gjort de før meg. Dette sier jeg kjepphøyt til meg selv når jeg er i situasjoner hvor jeg føler skoene er for store.
 3. Ett og ett steg. Et prinsipp jeg selv har fulgt mye. Det fungerer.

Takk for at du leser i nettmagasinet VÅG. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.


 

Legg inn en kommentar