Hun er råkjapp i replikkene, sjonglerer med ord så raskt at vi knapt får med oss hvor mange baller hun har i luften. Selv er hun et produkt av 70-talls feminismen, men taler den tvert i mot. Hun er tilnærmet fryktløs og skjønner ikke hvorfor de kristne er så tause. Møt Lill May Vestly, kjerringa mot strømmen.

I et lite gods på toppen av en ås like ved Dvergsnestangen i Kristiansand bor familien Vestly/ Widerøe Njølstad. Mann, kone, to barn og andre som innimellom trenger en trygg havn. Man blir ganske bergtatt av det vakre idet man entrer eiendommen og huset. Lysekroner med glitrende glasskrystaller, et blankpolert flygel, tre stuer, langbord til 16 og en uteplass som kan ta pusten fra deg. Her glitrer og skinner det og er gjennomtenkt til den minste detalj. Likevel er det raust og inkluderende og døren er like åpen for den som trenger et rom og litt omsorg til forretningsmannen, millionæren, og alle midt i mellom.

Foto fra video: Tone Dalhaug

Gift med Halvard. Har tre barn og et fosterbarn.

  • Kjemper for tradisjonelle familieverdier.
  • Fikk stor medieoppmerksomhet med sin kronikk “Kjære feminister jeg er en husmor fra Sørlandet.”
  • Skribent og foredragsholder.
  • Har møtt åpne dører helt inn på Stortinget.
  • Portrettert i boken “Guds lobby”.
  • Politisk engasjert i Partiet De Kristne.

Altfor lydige.

Mange vil nok karakterisere Lill May Vestly (41) som modig, og hun nikker bekreftende til det, men hvordan får man et slikt mot?

– Jeg har trent meg i mange år, forberedt meg på det å stå frem og har sortert mange tanker. Hvor mye kritikk tåler jeg feks. Over tid føler jeg at jeg har fått et bredt vingespenn. Lill May tror også hennes oppvekst, på godt og vondt, har gitt henne en viktig bagasje.

– Pappa var en eventyrer og mente alt var mulig, på den andre ytterkanten befant mamma seg og trodde det meste var farlig. Jeg tror jeg har fått det meste av pappa. Det trange miljøet jeg vokste opp i har gitt meg en kraftig årvåkenhet for mennesker som vil styre eller bestemme over meg. Til syvende og sist må vi likevel ta noen valg og rett og slett gjøre det, sier hun engasjert. Man dør ikke om man våger seg litt utenfor flokken. Vi må våge å være mer indre styrt, enn ytrestyrt, sier hun og mener kvinner i Norge, generelt, har mye å gå på når det gjelder mot.

– Å ja, vi er altfor perfeksjonistiske, snille og flinke piker.På spørsmål om hvorfor kristne kvinner må våge mer svarer hun kort og greit.

– Verden trenger Gud. Vi trenger en sann kilde. Kristne kvinner har en oppgave der og det er viktig at vi våger å være Gudsstyrt, og blåse en lang marsj av ismer og samfunnets tusen bud. Det handler om mot, ja, og det å være modig er å slutte å være opptatt av hva andre synes og mener om meg. Mot handler også om å våge å være glad i seg selv, tro mot seg selv, leve den man er, si det man er. Prioriterer man mot sine egne verdier, så er man uærlig. Det er lite blomstring og lite som fødes på det grunnlaget.

Å være indre styrt, ikke ytre styrt er å være modig.

 

Ettermiddagssola varmer godt, men det blåser på toppene. Lill May Vestly drar fingrene gjennom håret og smiler. Hun har fått kjenne vinden fra medieopmerksomheten på godt og vondt.

– Jeg har trengt å ha ro av ulike årsaker, man skal være sterk for å stå i vinden. Men nå er det tid for nye utfordringer og jeg er helt i startgropen med å planlegge et stort familieevent om ett års tid. Guds modell for familien er en hjertesak.

– Jeg fikk tanken kort tid etter jeg ble kristen, og i julen har jeg fått ideer om hvordan dette skal se ut. Det blir stort, tror hun, og Kristiansand kongressenter blir stedet. Lill May synes hun hadde et spennende liv før hun ble en kristen, men troen ble likevel et kraftig vendepunkt.

Sendte meg på turne.

– I det øyeblikket jeg skjønte at Gud hadde en plan for livet mitt, så eksploderte hjernen min. Hæ, har Gud en plan. Jeg tok bilen og kjørte rundt til alle de jeg trodde hadde en direkte linje til Gud og spurte om de visste hva som var Guds plan med mitt liv. Lill May ler godt. Hun fikk ingen klar beskjed, men lærte å bli lydhør. Det som overrasket henne mest med å bli kristen var Guds raushet.

– Jeg kan knapt Joh.3.16, likevel sendte Han meg på turne, ler hun. Nå tør jeg ikke gå glipp av de planene Gud har for meg. Det jeg vil aller helst i livet er å være på lag med Gud! Kun da blir mitt fulle potensiale stående i full blomst. Fordi Gud har all makt i Himmel og på jord, og Hans tanker er høyere enn mine tanker. Det ville være galskap å leve på tvers av Hans planer med mitt liv, mener Vestly.

– Å ta Guds tanker om meg på alvor er en lovsang til Ham, sier hun engasjert i den friske sørlandsbrisen. Nå legger den ferske 40 åringen hver dag i Guds hender og ber han ta over styringa, for det er så utrolig spennende, mener hun.

Kun døde fisk følger strømmen.

Vestly opplevde også at alle hennes verdier og engasjerte tanker fikk et hjem da hun ble kristen, og det gjør henne enda mer frimodig.

– Ja, jeg opplevde jo dermed å få en sannhetskilde bak tankene og meningene jeg frontet, og når Gud står bak er jeg enda mer trygg.

Foto: Privat
Foto: Privat

Lill May sitt største sjokk da hun meldte sin ankomst i det kristne fellesskapet var det hun kaller den kristne tausheten.

– Jeg undret meg over at de kristne, som hadde verdens beste produkt, ikke fronter det mer og selger det. Hvorfor snakker de ikke høyere, hvorfor kjemper de ikke mer? Der finnes absolutt de som gjør det, men det skulle vært så mange flere, mener hun.

– Jeg tror dette handler om mange ting, men det er akkurat som om det ligger et teppe over den kristne kulturen. De har verdens beste produkt, et universalmiddel og det er lett å selge ifølge den blide stemmen fra Sørlandet.
– Kanskje de ikke skjønner det helt, eller tar troen som en selvfølge, eller er redde. En annen ting er at vi lever i et informasjonssamfunn og kan knapt si noe uten doktorgrad og en koffert full av vitenskapelige dokumenter. Men Gud er over alt dette, han har skapt vitenskapen, mener hun.

-Vi må våge å være hjertestyrte. Alt må ikke belegges av rasjonalismen, sier Vestly. Det mangler ikke på engasjement, og kraftige ord sitter løst, men hun mener selv at hun aldri har tråkket i salaten.

– Nei, ler hun godt. Jeg kan nok oppfattes som litt skremmende, fordi jeg er i kontakt med min egen kraft. Det kan trigge noe i andre som ikke våger, tror hun.

Når Lill May kaster blikket fremover er det behovet for å lære både kristne og ikke kristne opp i klassiske familieverdier og vekke dem opp, som presser seg frem.

– Noen stjeler tida vår, pengene våre, freden, ekteskapet, barna og Gudsrelasjonen vår, mener hun.

-Jeg ønsker å peke på det som konkurrere ut det vi vil ha og det vi trenger. Vi bor i verdens rikeste land, på toppen av Maslows behovspyramide. Vi har frihet, men velger vi i tråd med det livet vi er ment til å leve? Tross alt, det er kun døde fisk som følger strømmen, sier ordsjongløren og kjerringa mot strømmen, Lill May Vestly.

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Lill Mays trosøyeblikk! 

“Da jeg bestemte meg for å gi Gudsprosjektet én siste sjanse ble hellige hender lagt på meg og bønner sendt til himmelen. Jeg følte plutselig en sterk tørst i mitt indre, som om jeg skulle vært en skåltom tank. Så skjedde noe sant og stort og merkbart. En bølge av varme og velvære finner veien gjennom sinnet mitt og like inn i hjertet. Der tentes et uslokkelig lys, som om jeg ble opplyst for første gang. Det føltes som å ha svelget hele månen! Og jeg tenkte verdens største tanke: Gud er inni meg! Jeg åpnet hjertet for Gud, og livet ble i samme sekund forandret.”


Takk for at du leser i nettmagasinet VÅG. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Legg inn en kommentar