Kunster Marianne Skjelbred (38) er blitt kjent som lysets maler. I fjor omsatte hun kunst for 1, 8 millioner. Drømmen hun bar på om å spre glede og vise kilden til lyset, gjennom kunsten, gjør hun nå på heltid sammen med ektemannen.

Marianne har alltid likt å male og tegne, og mange rundt henne hadde veldig tro på kunsttalentet. En tegnelærer i Sverige ga henne pensler og utstyr med følgende hilsen da hun skulle flytte tilbake til Norge: “Lykke til som kunstner, jeg tror jeg kommer til å høre om deg en dag”. Ordene er blitt en virkelighet og Mariannes malerier når langt, ja helt til andre deler av kloden, til Hong Kong, Sør Korea, Sveits, Portugal og USA blant flere.

FAKTA

Fotograf: Lise Skjæraasen
Fotograf: Lise Skjæraasen.
  • Marianne Skjelbred 38 år.
  • Kunstner.
  • Har hatt en rekke utstillinger bl.a i Napoli og på Stortinget.
  • Gift med Christian og har to barn.
  • Galleri i Bergen ved Fløibanen.
  • Visjon: Et liv ledet av Den Hellige Ånd.

– Jeg står midt i galleriet og maler og er midt i turiststrømmen ved Fløibanen. De fleste som kommer innom kommenterer nettopp lyset i bildene mine og når jeg kjenner det er riktig så benytter jeg anledningen til å få en prat om tro. En amerikaner sa til meg: “There is something about the light in your paintings. I have not seen it before in any other painting”.

Marianne forteller at det er mange som opplever det godt å være i galleriet. En gang fikk hun tre, ganske like kommentarer, fra tre ulike mennesker til det samme maleriet.

– De kommenterte renheten og sånt er kjekt å høre, sier Skjelbred, som får energi av å male og møte mennesker i galleriet.

VIL NÅ LEDERE

For Marianne handler det hele om at Guds herlighet skal skinne gjennom maleriene, uavhengig av motivet. Slik har det vært siden hun kom til Bergen og fikk sitt første møte med kunsten der.

– Jeg hadde i flere år kjent en dragning mot Vestlandsbyen, og da jeg var ferdig med fotoutdanningen og ett år på kunstlinje på Ungdom i oppdrag sin skole i Ålesund var det naturlig å flytte dit. Det var noe med menneskene der, friheten, arkitekturen og åpenheten.

“Bergen” av Marianne Skjelbred.

Da Marianne gjorde seg kjent i Bergen og besøkte ulike kunstutstillinger la hun merke til at mye var så dystert. Hun kjente at her hadde hun et oppdrag.

– Jeg fikk en sterk trang til å spre lyset, godhet og Guds herlighet i Bergen. Steg for steg har Gud åpnet dørene og når jeg åpnet eget galleri i Bergen i 2014 tok det virkelig av, sier hun. Mariannes mann har tatt master i ledelse og forsket på markedsføring og kunst. Nå er han manageren til Marianne og kunsten er blitt en familiebedrift.

– Vi er begge personer som drømmer stort og forsøker å balansere det å tenke visjonært og omfavne øyeblikkene i hverdagen. Jeg tenker at kunst kan berøre alle, og det å nå ledere i verden er noe jeg drømmer om.

Det er viktig at vi som kristne inntar ulike områder i samfunnet og sprer noe fra himmelen. Marianne.

 

SLUTTET I JOBBEN

Rundt årsskiftet 2005/2006 var Marianne Skjelbred godt i gang med utstillinger og jobbet i Bergens Tidende (BT) ved siden av, men kjente at tiden var inne for at hun skulle satse på kunsten på heltid.

– Jeg hadde bestemt meg for å starte som kunstner den dagen jeg fikk et atelier, og det gjorde jeg.

Med et bosted og atelier i Sandviken lå alt til rette, men det var ingen lett avgjørelse for Marianne å si opp jobben.

– Det var vanskelig helt til jeg tok avgjørelsen, men da beslutningen var tatt, kjentes det helt riktig. Samme dagen fikk jeg en telefon fra en bedriftseier som gjerne ville bestille et maleri til 15.000 kr. Dette ble en bekreftelse for meg om å ikke bekymre seg om økonomien, sier Marianne engasjert.

Skjelbred sier at det å leve av kunsten var noe som vokste seg frem over tid.

– Når man bærer på en drøm er det som å være gravid. Du bærer på drømmen, den vokser og blir til slutt synlig. Man må bare våge å ta de stegene man kjenner tro for underveis.

“The art is to see the light until you become a part of it”  Marianne.

 

Å selge noe man har skapt selv synes Marianne var vanskelig i starten, og det hele var en løsrivelse fra hennes egne produksjoner. Prissetting var også noe som utviklet seg gjennom en prosess. I dag har hun faste priser på ulike størrelser og serier.

– Prisene har økt i takt med stigende etterspørsel. Jeg har gjort et par unntak på prissetting, blant annet på et maleri med motiv fra Reine i Lofoten som ble prissatt til 105.000 kr. Dette er den høyeste prissettingen hittil. Maleriet ble solgt til et par fra USA.

"Reine i Lofoten" ble solgt for kr. 105.000 til et amerikansk par.
Maleriet “Reine i Lofoten” ble solgt for kr. 105.000 til et amerikansk par.

ALL ÆRE TIL GUD

Marianne har en rekke eksempler på spennende historier om turister som kommer innom og kjøper maleri. Et motiv av ballettdansere henger i dag på et kontor hos en kvinnelig investor i Hong Kong. Andre ganger kommer det mennesker innom og får et møte med Jesus, som den unge kvinnen fra Kina.

– Kvinnen fra Kina ba frelsesbønn i galleriet helt uten invitasjon. Hun hadde bare fått høre hvem Jesus var og hvordan man ble kristen og så startet hun å be en bønn og tok i mot Jesus der og da. Det er stort, synes Marianne.

Noe annet som oppleves stort for kunstneren for tiden er et oppdrag hun har fått fra den kongelige norske marine. I konkurranse med andre kunstnere har hun vunnet oppdraget om å male et maleri til KNM Maud, som er et støtte – og logistikkfartøy under bygging i Sør Korea.

– Jeg ble plukket ut blant flere om å være med, og ble til slutt den som fikk selve oppdraget. Jeg maler fra Dronning Mauds land og motivet er fjellet Ulvetanna.

Marianne er både takknemlig og begeistret for alt som skjer i hennes kunstnerhverdag, og hun er tydelig på at det er kun en som har æren for det.

– Ja, det er veldig viktig for meg å si at Gud har all ære, det er han jeg følger og han som leder.

"Regatta" av Marianne Skjelbred.
“Regatta” av Marianne Skjelbred.

FÅ GRATIS ARTIKKEL HVER MÅNED. Dersom du ikke allerede får en GRATIS artikkel rett i din innboks hver måned så kan du enkelt legge igjen navn og epost i skjemaet her så sender jeg deg inspirasjon og artikler straks det er noe nytt.

Vil du gi en gave til Våg? Det gjør det mulig å skrive flere historier om hva Gud gjør i denne tid gjennom mennesker som er modige og går på den drømmen han har gitt dem. Vipps til 123652.

Legg inn en kommentar